Krangel om telefonsamtale

SANDEFJORD: Travkusk Atle Hamre skal ha sagt han ville legge kortene på bordet og tilstå å ha presset skipsreder Thor Christensen for over fem millioner kroner. Den omstridte telefonsamtalen med Kripos-etterforsker Torbjørn Sande førte til full krangel i Sandefjord byrett i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hamres forsvarere, Morten Kjensli og Jonny Sveen, dundret løs mot Kripos-førstebetjent Sande da han vitnet. Bakgrunnen er at Hamre i en telefonsamtale fra fengselet skal ha gitt uttalelser til Sande som kan tolkes som en tilståelse av utpressing.

- Jeg har aldri sagt dette var en tilståelse, sa etterforskningslederen i retten i går.

Han fikk kraftig kritikk av forsvarerne for måten han hadde håndtert telefonsamtalen på. Hamre ble ikke opplyst om sine rettigheter, og det ble ikke lagt fram et referat han eventuelt kunne godkjenne. Telefonsamtalen fant sted fredag 4. juni 1999, dagen etter at Hamre ble varetektsfengslet for fire nye uker.

Pengelens?

Hamre var nedfor og sa, ifølge Torbjørn Sande, at han ville legge «kortene på bordet». Han ville angivelig snakke om det store gjeldsbrevet på 10 millioner kroner og om truslene. Hamre skal rg ha sagt at han selv var blitt truet, og «at tingene tok helt av».

Hamre var siktet for utpressing av 28 millioner kroner - over 15 millioner var kontant fra skipsrederen gjennom en periode på seks år. I telefonsamtalen stilte Sande spørsmålet om hvor midlene var. Hamre skal ha svart:

- Jeg har ingen midler. Du må ikke tro at jeg har gravd dem ned i skogen.

Etterpåklok

Han skal også ha sagt at utpressingen kan dreie seg om fem- seks millioner kroner. I retten i går ble det også et stridsspørsmål om dette kunne være et beløp Atle Hamre bare hadde formidlet til utpresserne fra Thor Christensen.

På spørsmål fra forsvarerne om hvorfor det ikke straks ble foretatt et avhør av Hamre, svarte Sande at det kanskje hadde vært best - i etterpåklokskapens lys.

Men politibetjenten som pleide å avhøre Hamre var bortreist, og Sande var selv i Oslo.

- Jeg vurderte at det var tidsnok å få avhøret søndag, forklarte Torbjørn Sande i går. Han understreket at han ba Hamre notere seg det han hadde sagt og også kontakte sine forsvarere før det formelle avhøret.

Beklaget

Advokat Kjensli viste til et rundskriv fra Riksadvokaten der egenrapporter fra politiet etter samtaler med siktede ble omtalt som «formløs oppførsel». Sande innrømmet at saken kunne være håndtert på en bedre måte. Men han mente Hamres interesser var ivaretatt når han skulle avhøres seinere og ble bedt om å kontakte sine advokater.

Siden utsatte Hamre avhøret, og sa at det han hadde sagt på telefon ikke var en tilståelse.

- Jeg farer ikke med løgn, sa Kripos-lederen i retten. Han støttet seg til notater han hadde gjort under og etter telefonsamtalen. - Det gjør jeg fordi det har kommet fram påstander om at jeg nærmest har fabrikkert bevis, sa han

<B>STRID:</B> Atle Hammer (t.v.) og utrykningsleder i Kripos Torbjørn Sande hadde en relativt jovial tone i rettspausene, men er sterkt uenig om innholdet i den omstridte telefonsamtalen.