Ny politikk: Partilederne til regjeringspartiene la i dag fram en enighet om ny innvandringspolitikk, men innvandringspolitisk talsmann Mazyar Keshvari (Frp) og Venstres Abid Q. Raja er ikke samstemte om hvordan framtidig uenighet skal løses. Foto: Sjur Stølen/Dagbladet
Ny politikk: Partilederne til regjeringspartiene la i dag fram en enighet om ny innvandringspolitikk, men innvandringspolitisk talsmann Mazyar Keshvari (Frp) og Venstres Abid Q. Raja er ikke samstemte om hvordan framtidig uenighet skal løses. Foto: Sjur Stølen/DagbladetVis mer

Krangel om uenighet

De later som de er blitt enige om innvandringspolitikken, men de er langt fra enige om hvordan de skal løse framtidig trøbbel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Stortinget i dag sto partilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Trine Skei-Grande (V) sammen med fungerende partileder Dagrun Eriksen (KrF) og roste sitt eget politiske håndtverk.

- I dag presenterer vi konkretiseringen av en avtale på et område hvor det i utgangspunktet er stor avstand mellom partiene. Alle partiene måtte gi, og alle har fått, sier statsministeren.

Men den 14 sider lange avtalen kan umulig dekke opp for alle framtidige innvandringspolitiske uenigheter. Derfor sa hun videre at «det kan alltid oppstå situasjoner hvor regjeringen må handle», og da skal de fire partiene sette seg ned og bli enige om ny politikk.

Konsultere Men hva dette siste egentlig betyr er ikke partiene like enige om.

- Alt som er utenfor denne avtalen skal vi konsultere med Venstre og Krf om. Men det er ingen som har vetorett. Vi i regjeringen står fritt til å endre forskrifter. Hvis de er uenige med oss kan vi likevel endre forskriftene, sier innvandringspolitisk talsmann Mazyar Keshvari (Frp).

Han ser på hele avtalen som en stor seier for Frp. Mye av innvandringspolitikken bestemmes av ordlyden og praktiseringen av forskrifter. Formelt står Regjeringen fritt til å endre dette uten å måtte gå innom Stortinget.

- Slik er det å sitte i regjering. Enten så sitter du i regjering eller så gjør du det ikke. De som har valgt å ikke sitte i regjering må ta konsekvensene av det, sier han.

Hør på Erna Venstres Abid Raja mener Keshvari har misforstått og setter sin lit til statsministeren.

- Her må Frp høre på Erna Solberg. Det er hun som er regjeringssjef, sier han.

Han viser til at alle partiene er forpliktet til å sette seg ned og finne ny enighet når det dukker opp behov for politiske veivalg som ikke er dekket opp av det som står i avtalen.

- Det som ligger i denne avtalen er det som står i regjeringsplattformen, nemlig at vi må konsultere og søke å finne nye løsninger når det dukker opp nye problemstillinger, sier Ingjerd Schau, som har ledet forhandlingene for Høyre.

- Men hva om dere ikke klarer å finne løsninger?

- Det er et hypotetisk spørsmål for det er dette som er det bærende i hele dokumentet.

- Er det hypotetisk at Venstre og Frp ikke klarer å bli enige om innvandringspolitikk?

- Ja det er hypotetisk, for det har vært konstruktivt og en god tone selv om det har vært krevende forhandlinger, sier hun.

- Et stykke Et av de vanskeligste temaene i forhandlingene har vært situasjonen til barn. Venstre innrømmer at de ikke kom fullt så langt som de skulle ønske for asylbarna, men mener likevel at de har fått til mye i asylforhandlingene med motpolen Frp.

- Når det gjelder engangsløsningen skulle vi gjerne ha kommet 1000 meter, men vi kom 250. Hadde det vært opp til oss hadde barnefaglige hensyn trumfet innvandringsregulerende, slik at alle disse barna hadde fått bli. Det er det som er god liberal politikk, men vi har ikke 50 prosent, bare 5. Når det gjelder den langvarige løsningen, skal barnefaglige hensyn tillegges mer vekt enn det gjør i dag og alltid vurderes, sier Venstres Abid Raja til Dagbladet.

Han sier at de er kommet mye lenger enn det SV noen gang fikk til med Ap og Sp.

- Dette er en styrking av barns rettigheter, for barnefaglige hensyn skal tillegges mer vekt enn det det gjøres i dag og alltid vurderes, sier han.