Krangel opp og bråk i mente

Krangelen mellom Carl I. Hagen og Jan Petersen er ikke av ny dato.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For to år siden knuste Frp-formannen Høyre-lederens statsministerdrømmer. Etterpå knuste sentrumsregjeringen Hagens drøm om å bli stortingspresident.

Men mest underholdende var kampen mellom Hagen og Petersen om kontor og møterom etter stortingsvalget i 1997. Frp gjorde et kjempevalg, mens Høyres oppslutning var elendig. Likevel fikk ikke Frp overta Høyres sekretariatskontorer i Stortinget.

- En udemokratisk overprøving av valgresultatet og et slag i ansiktet på våre velgere, sa Hagen til Dagbladet etter at Stortingets presidentskap og administrasjon hadde avgjort saken i Høyres favør.

Overtok keiserfløyen

Høsten startet med at Carl I. Hagen overtok Høyre-leder Jan Petersens kontor i den såkalte keiserfløyen. Hagens gruppe på 25 representanter overtok samtidig Senterpartiets grupperom. Men Hagen ønsket altså en ytterligere markering av at det ikke ble Høyre, men Frp som velgerne gjorde til Stortingets nest største parti. Hagen krevde derfor at Høyre skulle overlate sine såkalte «kjernesekretariatskontorer» til Frp.

Men Stortingets direktør og de øvrige partiene gikk imot endringen, som etter deres mening ville sette i gang en kjedereaksjon av kontorbytter og sende det nye stortinget på flyttefot til langt ut i oktober.

Stoppet drømmen

Gammelt uvennskap har en tendens til å vare. Ved valget i 2001 var Høyre den store vinneren, og i noen turbulente timer trodde Jan Petersen at statsministervervet var innenfor rekkevidde.

Carl I. Hagen satte en effektiv stopper for den drømmen.

Han kalte en Høyre-regjering «et spekulativt eksperiment», og mer enn antydet at dersom han måtte velge mellom en rein Ap-regjering og en rein Høyre-regjering ville han velge Ap. Dermed tvang han Bondevik og Petersen tilbake til forhandlingsbordet, og ble slik fødselshjelperen til samarbeidsregjeringen.

Hagen trodde at han som takk for jobben skulle få vervet som stortingspresident. Slik gikk det som kjent ikke.

Åpnet for Høyre

Til tross for skuffelser og nederlag aksepterte Hagen å utgjøre regjeringens parlamentariske støtteparti i Stortinget. I en periode tok Frp jobben på alvor, men i høst var den tida forbi. Da åpnet han plutselig for at Frp kunne akseptere en rein Høyre-regjering, dersom KrF gikk av.

- Dersom regjeringen går av og en rein Høyre-regjering er et alternativ, vil det være en ny situasjon som vi må drøfte i vår stortingsgruppe, sa Hagen til Dagsavisen.

Men Jan Petersen snuste ikke på agnet. Han foretrakk en budsjettavtale med Ap.

Og nå fortsetter krangelen...