Krangelen begge tjener på

Ap er Høyres erklærte hovedmotstander i valgkampen. Men Erna Solberg bruker stadig mer tid på Sp og Trygve Slagsvold Vedum. Og når Erna Solberg går i klinsj med Sp-lederen, kommer Jonas Gahr Støre i skyggen.

TJENER BEGGE: Trygve Slagsvold Vedum kledte seg i bunad i solidaritet med bunadsgeriljaen da han utfordret statsminister Erna Solberg i spørretimen forrige uke. I Høyre og Sp mener de at konfrontasjon mellom partiene tjener dem begge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TJENER BEGGE: Trygve Slagsvold Vedum kledte seg i bunad i solidaritet med bunadsgeriljaen da han utfordret statsminister Erna Solberg i spørretimen forrige uke. I Høyre og Sp mener de at konfrontasjon mellom partiene tjener dem begge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Sentrale kilder i Høyre bekrefter at Erna Solberg og andre Høyre-topper bruker stadig mer tid og oppmerksomhet på Sp og Trygve Slagsvold Vedum. De avviser at dette er en bevisst strategi for å usynliggjøre Ap og Jonas Gahr Støre, men ser at det er en effekt.

HOVEDMOTSTANDERE: Ap og Jonas Gahr Støre er er Høyres hovedmotstander, sier Erna Solberg. Men hun bruker stadig mer på tid Senterpartiet. Her fra valgkampen i 2017. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HOVEDMOTSTANDERE: Ap og Jonas Gahr Støre er er Høyres hovedmotstander, sier Erna Solberg. Men hun bruker stadig mer på tid Senterpartiet. Her fra valgkampen i 2017. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Konsekvensen av at Sp har fått stor oppslutning, gjør det nødvendig å ta Sp nasjonalt, ikke bare lokalt. De har kjørt på en ren kritikerrolle. Deres tilnærming er at hvis vi bare setter på en pauseknapp, blir alt bra. Vi har ikke valgt å gi Sp oppmerksomhet for å sette Ap i skyggen, men må det fordi de er blitt store. Samtidig er Ap vaklevorne og snur i sak etter sak, sier en Høye-kilde.

I løpet av våren har Sp vokst til å bli landets tredje største parti på målingene.

Da Dagbladet under en reise til Helgeland og Trøndelag i forrige spurte Solberg om hvem som er Høyres hovedmotstander i valgkampen, svarte hun:

- Ap er hovedmotstanderen til Høyre. Men så er vi tydelige på at det er deler av Sps politikk som ikke ruster Norge for framtida, men som gjør at Norge ruster, sa Solberg.

-Tjener oss begge

I Senterpartiet er man ikke i tvil om at Høyre ser seg tjent med å gå i debatt med Sp. For Høyre er det viktig å avsløre Sp som et parti som reverserer reformer og går mot omstilling. Samtidig bidrar debattene mellom Høyre og Sp til å sette Ap i skyggen.

- Sentrale folk rundt Erna sier rett ut til oss at debattene mellom Høyre og Sp er noe vi begge vinner på, mens Ap drukner, sier en Sp-kilde.

I Sp har de sett en klar utvikling denne vinteren og våren: I starten slet de med å få Erna Solberg til å møte Sp-lederen i debatt. Da Solberg i et intervju med Dagbladet i januar tok et oppgjør med Sp under tittelen «Vedum driver et kynisk prosjekt», var det en gavepakke for Sp. Ulvebråket og Solbergs knallharde ordbruk ga Vedum en hovedrolle i Debatten i NRK. Sps strateger gned seg i hendene.

Nytt slag om kommunene

Da kommunalminister Monica Mæland (H) presenterte en ny utredning om problemene til landets små kommuner og behovet for fortsatt kommunesammenslåing, kom hun samtidig med angrep på Sp.

Dagbladet har spurt Høyre-strateger om hvorfor Mælands marsjordre om fortsatt kommunereform kom nå, ved inngangen til kommunevalgkampen, og ikke senere i høst. Svaret er at det var helt bevisst. Høyre ønsker konfrontasjonen med Sp om kommunenes framtid.

- Dette er en viktig sak for Høyre. Våre lokalpolitikere og våre velgere i små kommuner ser problemene, sier en kilde i Høyre.

Tidligere har spesielt parlamentarisk leder Trond Helleland hatt et særlig ansvar for å ta oppgjøret med Senterpartiet, og avsløre Sps løsninger i kontrast med Høyres distriktspolitikk.

Vil avsløre Sp

Utover vinteren og våren har dette endret seg. En Høyre-kilde sier at når Erna har gått hardt ut mot Sp i det siste, er det også for å gi drahjelp til lokalpolitikerne som står i daglige debatter med Sp. I debatten om sykehuspolitikk som raser flere steder i landet nå, går sentrale Høyre-politikere Sp og Sps meritter etter i sømmene.

Tidligere statssekretær for Erna Solberg, nå partner i First House, Sigbjørn Aanes, sier at Ap er Høyres hovedmotstander.

- For Høyre er det ikke noe ønske å skjule Ap. Og skal Høyre vinne stortingsvalget, må velgere hentes fra den andre blokken. Da er Ap den reelle utfordreren. Men Ap opplever nå det Høyre opplevde midt på 2000-tallet, at Frp ble mer synlig og ansett som mer interessant enn Høyre, sier Aanes.

- Nå oppleves Sp av folk og av pressen som den politiske drivkraften på venstresida. Vedum er også ekstremt tydelig, mens det ikke alltid er like lett å forstå Støre og Aps prosjekt, sier Aanes.