LEDER ETTERFORSKNINGEN: Spesialetterforsker Robert Mueller ble i mai utnevnt til å lede etterforskningen av Russlands angivelige valginnblanding i 2016. Foto: Saul Loeb/AFP / NTB Scanpix
LEDER ETTERFORSKNINGEN: Spesialetterforsker Robert Mueller ble i mai utnevnt til å lede etterforskningen av Russlands angivelige valginnblanding i 2016. Foto: Saul Loeb/AFP / NTB ScanpixVis mer

Russland-etterforskningen:

Krangelen spisser seg til: Hevder nakenbilde skal være blant bevisene

I nye dokumenter levert inn til domstolen, hevder det russiske selskapets advokat at et nakenbilde er blant bevisene i saken.

Spesialetterforsker Robert Mueller har samlet inn store mengder bevis i sin etterforskning av den angivelige russiske innblandingen i det amerikanske presidentvalget i 2016.

Blant disse bevisene skal det finnes et nakenbilde, nærmere bestemt en «selfie». Det skriver flere amerikanske medier.

Det var et russisk selskap som torsdag leverte inn dokumenter til domstolen. I disse dokumentene hevder selskapets advokat at det skal finnes et slikt bilde blant dataene som er samlet inn av Mueller.

Advokat Eric Dubelier avbildet sammen med advokat Katherine Seikaly. Foto: Yuri Gripas /Reuters / NTB Scanpix
Advokat Eric Dubelier avbildet sammen med advokat Katherine Seikaly. Foto: Yuri Gripas /Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Sensitive bevis

Det aktuelle selskapet, Concord Management and Catering, er blant de tre selskapene og 13 russerne som i februar ble tiltalt for å ha blandet seg inn i presidentvalget. Selskapet har erklært seg ikke skyldig, men i november nektet en føderal dommer å frafalle tiltalen, skriver Washington Post.

Selskapet protesterer mot Muellers ønske om å kun dele gradert informasjon med dommeren, informasjon som dermed blir holdt skjult fra Concords advokater.

Mens Mueller har argumentert for at tilgangen til det sensitive materialet bør være begrenset, mener Concord at dette argumentet ikke holder. Selskapet mener informasjonen ikke er sensitiv, og heller ikke måten det ble samlet inn på, skriver Quartz.

- Kunne måten han (Mueller) samlet inn et nakenbilde virkelig true USAs nasjonale sikkerhet, spør Concords advokat, Eric Dubelier, i forespørselen til domstolen.

Det blir ikke opplyst om hvem dette bildet kan være av, hvor det er tatt eller når.

«Putins kokk»

Denne «avsløringen» om det angivelige nakenbildet kommer i kjølvannet av en lang krangel om tilgangen til hva det amerikanske justisdepartementet sier er sensitive bevis i saken.

Tilgang til slike bevis kan avsløre nasjonale sikkerhets- og etterforskningshemmeligheter, skriver CNN.

Concord har nylig spurt dommeren om å få tilgang slik informasjon, men foreløpig har dommeren valgt å ikke dele dette sensitive bevismaterialet. Concord på sin side sier bevisene må deles for at de skal kunne forberede seg på en rettssak.

Selskapet ønsker også å dele bevismaterialet med sin eier, Jevgenij Prigozjin. Dette er en russisk forretningsmann kjent som «Putins kokk», på grunn av hans nære forhold til president Vladimir Putin.

PRESIDENTEN: Her viser Jevgenij Prigozjin fram en av sine fabrikker til president Vladimir Putin i 2010. Foto: Alexei Druzhinin/AP / NTB Scanpix
PRESIDENTEN: Her viser Jevgenij Prigozjin fram en av sine fabrikker til president Vladimir Putin i 2010. Foto: Alexei Druzhinin/AP / NTB Scanpix Vis mer

Kompromitterende informasjon

Dette er ikke første gang kompromitterende materiale har vært diskutert i forbindelse med etterforskningen. For snart ett år siden ble det kjent at russiske tjenestemenn angivelig skal ha kompromitterende personlig og finansiell informasjon om Donald Trump.

Påstandene som kom fram i rapporten omhandlet blant annet at Russland skal sitte på informasjon som vil gjøre det mulig for myndighetene å drive utpressing av den da påtroppende presidenten.

Dette kom fram i et klassifisert gradert som omhandlet Russlands påvirkning av det amerikanske valget. Det skal være snakk om overvåkning av Donald Trump og hans nærmeste ansatte, i forbindelse med møter med russiske myndigheter og reiser til landet.

TRUMP: - Det er skammelig at informasjonen ble sluppet. Jeg så og leste informasjonen, det er alt falske nyheter, sa Donald Trump da han holdt pressekonferanse etter at nyheten om at Russland skal ha kompromitterende personlig informasjon om USAs kommende president Donald Trump ble lekket. Video: CNN Vis mer

Mueller-etterforskningen

I januar 2017 konkluderte amerikanske etterretningsorganisasjoner med at russiske myndigheter forsøkte å hjelpe Donald Trump i valgkampen året før.

Dataangrep og lekking av informasjon som var politisk skadelig for Hillary Clinton, var blant metodene som angivelig ble brukt. Russlands regjering har gjentatte ganger avvist anklagene.

Samme måned besluttet Representantenes hus i Kongressen å granske påstander om kontakt mellom Russland og Donald Trump og hans medarbeidere i forkant av presidentvalget i USA.

17. mai 2017 ble tidligere FBI-direktør Robert Mueller utpekt som spesialetterforsker for å granske den antatte russiske innblandingen i valget. Mueller er ventet å levere en rapport til justisministeren i februar om Russland-etterforskningen, opplyste kilder til NBC News forrige uke.

De ikke navngitte regjeringskildene sier til NBC News at rapporten vil være hemmeligstemplet når den leveres inn i midten av februar.

- Det er tydelig at de er i ferd med å samle løse tråder, sier en advokat som har vært i kontakt med Muellers etterforskningsteam.