Krangler åpent om grønn skatt

Venstre og Sp krangler i full offentlighet om utformingen av stortingsmeldingen om grønne skatter og avgifter. Venstres Terje Johansen tar sterk avstand fra olje- og energiminister Marit Arnstad (Sp), som sier det er uaktuelt å la elavgiften være en del av grønn skatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om halvannen måned legger regjeringen fram sin stortingsmelding om grønne skatter og avgifter.

Nå avslører Venstres finanspolitiske talsmann, Terje Johansen, at det er dyp uenighet mellom Venstre og Sp om viktige problemstillinger i grønn skatt.

«Ap og kraftjuntaen»

- Det er helt uforståelig at Marit Arnstad vil skjerme den kraftkrevende industrien ved å holde elavgiften unna grønn skatt. Hun må ikke glemme at det var Ap, sammen med kraftjuntaen, som i 1991 klarte å få fritak for elavgift og mineraloljeavgift. Fritaket kom da som følge av stor arbeidsledighet, sier Terje Johansen til Dagbladet. Han ser ikke dette som en åpen krangel mellom Venstre og Sp.

- Nei, dette er en åpen og fordomsfri debatt for full offentlighet, altså en helt annen tilnærming til den politiske debatten enn det Ap sto for i sin tid i regjeringskvartalet, sier han.

Senterpartiet er neppe like begeistret for Johansen og Venstres «fordomsfrie» debatt. Johansens refs av Marit Arnstad avslører dyp uenighet innad i regjeringen om en av regjeringens viktigste saker denne våren.
- Fritaket av elavgift og mineralolje må bort til beste for miljøet. I tillegg må regjeringen sørge for å legge opp til en gjennomgående COæ-2å-avgift, og la enkelte næringer få fritak. Vi må ha felles COæ-2å-avgift som et prinsipp, sier Johansen.

Milliardsubsidier

- Jeg vil ikke legge ned den kraftkrevende industrien, men jeg ser heller ingen grunn til at storsamfunnet skal subsidiere hver arbeidsplass med 250000 kroner årlig. Det utgjør en total statssubsidiering på ti milliarder kroner i året, sier Johansen til Dagbladet.

Kjøp billig kraft

Han reagerer også sterkt på at Norsk Hydros generaldirektør, Egil Myklebust, prøver presse regjeringen ved å true med å flagge ut deler av sin virksomhet dersom grønn skatt ender med økte miljøavgifter.
- Dersom Norsk Hydro ønsker å øke sin produksjon, bør de kjøpe kraft der den er billigst, for eksempel på Island. Det er ingen mening i at Norge skal øke sine COæ-2å-utslipp ved å bygge gasskraftverk - eller for den saks skyld bygge ned Øvre Otta - for å tilfredsstille denne delen av industrien. Den kraftkrevende industrien gir dårlig avkastning på investert kapital. Derfor bør vi ha is i magen når Myklebust truer med utflagging, sier Johansen.