Krangler for åpen scene

Ordkrigen mellom USA og Russland om Syria er i ferd med å nærme seg kald krigs nivå.

GÅR HVER SIN VEI: USAs og Russlands utenriksministre, Hillary Clinton og Sergej Lavrov, krangler som hund og katt om Syria.   REUTERS/Michaela Rehle.
GÅR HVER SIN VEI: USAs og Russlands utenriksministre, Hillary Clinton og Sergej Lavrov, krangler som hund og katt om Syria. REUTERS/Michaela Rehle.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA sier at Russland forsyner Assad-regimet i Syria med kamphelikoptere. Russland svarer med å si at landet bare forholder seg til avtaler inngått for lenge siden, og uansett ikke leverer våpen som kan brukes mot sivile.

Hund og katt
Det Russland imidlertid leverer er luftvernraketter, som kan slå ut eventuelle fly som angriper Assads militære sentra. Vi snakker altså om en mulig paralell situasjon til da NATO bombet i Serbia og Kosovo i 1999, og i Libya i 2011.

Utenriksministrene Hillary Clinton og Sergej Lavrov er som hund og katt. Der den ene glefser, freser den andre tilbake.

- Vi har gjentatte ganger bedt den russiske regjeringen om å kutte sine militære bånd (til Syria) fullstendig, og stanse all framtidig støtte og leveringer, sa Clinton i går.

Lavrov svarte med å si at Russland ikke leverer materiell som kan brukes mot sivile. Forøvrig sa han dette:

- USA - på den annen side - leverer utstyr for å slå ned opprør i regionen, sa Lavrov. Han sa det mens han var i Teheran i Iran, en annen russisk alliert, som er USAs erklærte fiende.

Repererer helikoptere?
USA har ikke sagt noe om hva som er kilden for opplysninger om leveranse av kamphelikoptere til Syria. Russiske uavhengige forsvarsanalytikere sier at de ikke har informasjon om helikopterleveranser til Syria siden 1990-tallet. De antyder at det kan være snakk om helikoptere som har vært i Russland til reparasjon eller service, etter de avtalene som ble inngått da helikoptrene ble levert.

Den åpne krangelen kan minne om konfrontasjonen vellom Vesten og den kommunistiske verden under Den kalde krigen. Da sloss Vesten og Sovjetunionen en rekke kriger i Den 3. verden, kriger som ble gitt økonomisk næring og våpen av den ideologiske konfrontasjonen.

Det er nå fare for at USA og EU på den ene side,  og Russland med støtte fra Kina på den annen, kan gjøre partene i den syriske borgerkrigen til sine klienter, ved å gi dem politisk større, og så, kanskje, våpenstøtte.

- Hvis du ser på hva som skjer på bakken, så opptrer begge parter som om det ikke eksisterer noen våpenhvile. Stormaktene sier de vil ha fred i Syria, og de har rett når de sier at konflikten er farlig. Men hvis du ser på hva de har gjort, så har de bare gjort forholdene verre, sier David Hartwell, Midtøsten-analytiker hos forsvarsekspertene i IHS Jane's.

For Russland så dreier støtten til Assad seg om mye mer enn våpenkontraktene verdt fire milliarder dollar, og marinebasen i Tartus, den eneste gjenværende russiske basen utenfor det gamle Sovjetunionen.

Utenrikspolitisk ideologi
Utenriksminister Lavrov gjentok i går at det ikke er avgjørende for Moskva at Assad sitter ved makten i Syria. Men det som er viktig for president Vladimir Putin er at det ikke blir noen revolusjon, eller regimeendring.

- Dette handler ikke om kontrakter eller om basen vår. Russlands støtte til Syria er mest basert på ideologi, sier Alexander Golts, en russisk politisk analytiker.

Og det viktigste i Russlands utenrikspolitiske ideologi under Putin, er å forhindre regimeendring. Måten NATO brukte FN-resolusjonen om å beskytte sivile i Libya i fjor, til å opptre som opposisjonens flyvåpen i kampen mot Muammar Kadhafi, har blitt et skoleeksempel på hvordan Moskva ikke vil ha det.

Derfor er Syria i ferd med å bli en arena for en også ideologisk konfrontasjon mellom Russland og Vesten lenge etter at Den kalde krigen er historie.