Krangler om Arcus-salget

Næringsdepartementet mener det ikke hefter noe urimelig ved salget av Arcus. Politikerne er sterk uenige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet skrev i går om statens salg av import- og industridelen av Arcus for 550 millioner kroner. Selskapets verdi var av flere anslått til 1,5 milliarder, og er nå 100 prosent privateid, gjennom Sucra AS, med tyske og danske aktører som dominerende eiere.

De har for en stor del finansiert kjøpet ved uttak av store utbytter og kapital fra selskapet de kjøpte.

- Det avgjørende er om det er oppnådd markedspris. Arcus ble ikke solgt «til en rimelig penge», men til markedspris, sier ekspedisjonssjef Reier Søberg i Næringsdepartementet .

Greit uttak

At de nye eierne på to år har tatt ut over 260 millioner fra selskapet, synes departementets ledelse ikke er noe problem:

- Det er ikke ønskelig at urimelig høye utbytteuttak kommer i konflikt med ønsket om en sunn utvikling. Men så langt har ikke departementet grunnlag for å mene at det er tilfelle, sier Søberg.

Næringspolitiker Ivar Kristiansen (H) angrer ikke: - Staten har andre og viktigere oppgaver å beskjeftige seg med enn akevittproduksjon, sier han.

Solgt til lavpris

Leder av Stortingets kontrollkomité, Ågot Valle (SV), sier saken kan bli aktuell å granske. Hun synes det skurrer at staten selger overkapitaliserte bedrifter så billig nye eiere kan forsyne seg av kassa for å finansiere kjøpet.

Inge Ryan (SV) i næringskomiteen varsler debatt om statens bedriftsutsalg: - SV var imot salget, men når flertallet først har gått inn for det, er det en selvfølge at det skal skje til gunstigst mulig pris. Prisen kan det stilles spørsmålstegn ved både når det gjelder Arcus, SND Invest, Moxy og andre. Statsrådene må knytte til seg den nødvendige kompetanse når det gjelder slike utsalg, sier Ryan.

KRITISK: Ågot Valle.
HELT OK: Ekspedisjonssjef Reier Søberg.