Krangler om Arcus-salget

Næringsdepartementet mener det ikke hefter noe urimelig ved salget av Arcus. Politikerne er sterk uenige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet skrev i går om statens salg av import- og industridelen av Arcus for 550 millioner kroner. Selskapets verdi var av flere anslått til 1,5 milliarder, og er nå 100 prosent privateid, gjennom Sucra AS, med tyske og danske aktører som dominerende eiere.

De har for en stor del finansiert kjøpet ved uttak av store utbytter og kapital fra selskapet de kjøpte.

- Det avgjørende er om det er oppnådd markedspris. Arcus ble ikke solgt «til en rimelig penge», men til markedspris, sier ekspedisjonssjef Reier Søberg i Næringsdepartementet .

Greit uttak

At de nye eierne på to år har tatt ut over 260 millioner fra selskapet, synes departementets ledelse ikke er noe problem:

- Det er ikke ønskelig at urimelig høye utbytteuttak kommer i konflikt med ønsket om en sunn utvikling. Men så langt har ikke departementet grunnlag for å mene at det er tilfelle, sier Søberg.

Næringspolitiker Ivar Kristiansen (H) angrer ikke: - Staten har andre og viktigere oppgaver å beskjeftige seg med enn akevittproduksjon, sier han.

Solgt til lavpris

Leder av Stortingets kontrollkomité, Ågot Valle (SV), sier saken kan bli aktuell å granske. Hun synes det skurrer at staten selger overkapitaliserte bedrifter så billig nye eiere kan forsyne seg av kassa for å finansiere kjøpet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer