Krangler om Åsne

- Åsne Seierstad ble forsøkt kjøpt til taushet av Kjell Inge Røkkes selskap, hevder hennes daværende sjef i Arbeiderbladet, Øyvind Johnsen. - Ondskapsfullt og usant, sier direktør Dag F. Wittusen som tilbød henne jobben i RGI-konsernet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er riktig at jeg forespurte Åsne Seierstad om å jobbe med et fiskeriengasjement hos oss, men at dette ble gjort for å kapre en journalist i den hensikt å stoppe kritikk rundt tråleren «American Monarch», er både usant og en direkte ondskapsfull påstand, sier Dag F. Wittusen til Dagbladet.

I 1996 var han direktør i RGI sammen med Bjørn Rune Gjelsten og Kjell Inge Røkke. I dag er han adm.dir. i Aker Finans, som han eier sammen med Røkke-selskapet Aker RGI.

Wittusen forteller at det var mange medier og journalister som i 1996 og 1997 skrev kritiske artikler om denne tråleren og arbeidet med å få lisens til å fiske i russiske farvann.

- Ukjent for Røkke

- Selv innen Arbeiderbladet var det flere journalister som skrev artikler om dette temaet. Seierstad var slett ikke den mest ensidige i den kritikken vi over lang tid ble utsatt for. Etter å ha lest artiklene hennes og møtt henne i intervjuer, opplevde jeg henne som reflektert og kritisk, samtidig som hun var balansert, kunnskapsrik og engasjert. I tillegg snakket hun russisk og hadde så vidt jeg husker erfaring fra arbeid i Russland. Det var disse kvalitetene jeg la vekt på og som var bakgrunnen for at jeg forespurte henne om hun kunne tenke seg å arbeide sammen med oss på våre russiske fiskeriengasjementer, sier Wittusen.

- Visste ikke Røkke om forespørselen?

- Nei. Røkke har så vidt meg bekjent aldri snakket med Seierstad. Han vet knapt hvem det er. Jeg er på en måte stolt over å ha sett kvalitetene i henne allerede for sju år siden. Hvilken jobb hun skulle ha og konkrete lønnsbetingelser var ikke et tema den gang. Hadde hun vært positiv til min forespørsel, ville vi satt i gang en formell prosess. Det ble ikke aktuelt, fordi hun etter en betenkningstid takket nei, sier Wittusen.

Andre motiver

Øyvind Johnsen var utenriksredaktør i Arbeiderbladet da Dag Wittusen ringte Åsne Seierstad og ba om et møte. Verken han, sjefredaktør Steinar Hansson eller Seierstad trodde på RGI-direktørens motiver.

- Min første reaksjon var at Røkke-konsernet ville bli kvitt en brysom journalist. Vår erfaring med Røkke var at han styrte et uvanlig rått og uryddig system. Alt han drev med var småtvilsomt. Nesten ingenting av det selskapet hevdet, stemte 100 prosent, sier Johnsen til Dagbladet.

I dag jobber han som seniorpartner og kommunikasjonsansvarlig i Geelmuyden.Kiese. Johnsen er ikke i tvil om hva som var motivet bak jobbtilbudet.

- Aker RGI hevdet at de hadde flere kontrakter på torskekvoter i Russland. Det var en del av deres retorikk for å framstille RGI som verdens største fiskeriselskap. Åsne Seierstad prøvde å sjekke påstandene og greide ikke å finne en eneste kontrakt. Det var det som plaget Røkke-systemet sterkest, tror Johnsen.

Møtte opp

- Åsne rapporterte umiddelbart til meg om henvendelsen fra Wittusen. I samråd med sjefredaktør Steinar Hansson ble vi enige om å akseptere invitasjonen. Vi mente det kunne være journalistisk nyttig, forteller Johnsen.

Dag Wittusen reagerer meget sterkt på at påstanden gjentas.

- Det gjør meg både oppgitt og forbannet at en tidligere sjefredaktør som Steinar Hansson og Finansavisen vil fornedre seg til å påstå at dette ble gjort for å bli kvitt en kritisk journalist og koble dette til Finance Credit og et PR-byrå. Ved å gjengi påstander som det er umulig å beskytte seg mot når de blir framsatt på denne måten, setter man vår sak inn i en annen virkelighet.

- Men resultatet av å gi henne jobb ville vært at hun ikke lenger skrev kritisk om RGI?

- Nei, koblingen blir meningsløs fordi vi ikke hadde noe å skjule. Vi drev ikke noe hemmelighetskremmeri. Dessuten faller det på sin egen urimelighet all den tid Åsne langt ifra var den eneste som skrev kritisk. Da måtte vi jo gått hele runden til alle de andre også. Alt vi gjorde var å arbeide for å få fram mest mulig faktainformasjon, slik at vi kunne skaffe arbeid til båt og mannskap i russiske farvann, sier Wittusen, som mener påstandene som er gjengitt er ondsinnet journalistikk.

  • Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Åsne Seierstad. Hun er for tida i Iraks hovedstad, Bagdad, på oppdrag for Aftenposten.
- USANNE PÅSTANDER: Daværende direktør i RGI, Dag F. Wittusen, ringte Åsne Seierstad i oktober 1996 og tilbød henne jobb i Røkke-selskapet. - Jeg er på en måte stolt over å ha sett kvalitetene i henne allerede for sju år siden, sier Wittusen, som på det sterkeste benekter at han prøvde å kjøpe henne til taushet. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.