Krangler om begravelse

STAVANGER (Dagbladet): Rettsvesenet er ute av stand til å avgjøre hvor Veysel Uysal skal begraves. Mens familien krangler om Uysal skal begraves i Tyrkia eller i Norge, oppbevares avdøde i kjelleren på sentralsykehuset i Rogaland på andre måneden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Avdelingsoverlege på Patologisk i Stavanger, Tove Helliesen Grude har fått den døde mannen i sin forvaring mens begravelseskrangelen pågår i den ene rettsinnstansen etter den andre. Helt siden Uysal døde av kreft 17. februar i år har foreldrene og samboeren lagt i bitter strid. Mens den tyrkiske familien vil holde muslimsk begravelse i Tyrkia krever samboeren kristen bisettelse i Stavanger. Avgjørelsen kan drøye til langt utpå høsten.

Uheldig situasjon

-Dette er selvfølgelig ikke en ønskelig situasjon for oss. Men på den annen side er det ingen dramatikk i at han ligger på fryselageret. Problemene kommer først hvis vi får plassproblemer, sier Helliesen Grude til Dagbladet.

Hun mener at patologisk ikke er part i denne saken på andre måter enn at de er en oppbevaringsplass.

-Dette er nok et større problem for rettsvesenet enn for oss, sier hun.

-En grav å gå til

Uysal og samboeren og deres fire barn bodde i Stavanger, men etter lang tids sykeleie døde han i Drammen. De tyrkiske slektningene hadde tatt seg av han de siste ukene han levde, og ville gjerne begrave sin sønn og bror i muslimsk jord i Tyrkia. Dette gikk ikke samboeren June Tobiassen med på, hun ville ha begravelse på en vanlig kirkegård i Stavanger.

- Barna mine må ha en grav å gå til sa hun i et intervju med Dagbladet den 1. mars i år.

Samboere og felles barn

Dermed stod frontene steilt mot hverandre og advokater ble engasjert på begge sider. Tobiassen og barna vant første runde. Kommuneadvokat Tor Plathe i Stavanger avgjorde at avdøde skulle fraktes til Stavanger. Etter 12 timer i lukket vogn på sørlandsbanen overtok begravelsesagent Arvid Kufoss, og alt så ut til å være løst. Helt til den tyrkiske familien anket Plathes avgjørelse. Dermed var et stykke unik norsk rettshistorie i gang. Konflikten bunner i at Tobiassen og Uysal ikke var registrerte samboere. Den tyrkiske familien hevder at kontakten mellom de to var minimal, og at foreldrene dermed skal ha ansvaret for begravelsen. Motparten er tindrende klare på at de var samboere og spiller på parets felles barn.

Fram og tilbake

Namsretten i Stavanger hadde en såkalt midlertidig forføyning og opphevde Plathes avgjørelse og slo samtidig fast at June Tobiassen ikke hadde rett til å besørge begravelsen. Det så lenge ut til at Veysel Uysal måtte fraktes tilbake til Drammen og videre til Tyrkia. Men etter en ny runde med muntlige forhandlinger snudde namsretten og gav Tobiassen medhold. Dette førte igjen til at foreldrene anket saken inn for Gulating Lagmannsrett.

Mens alt dette pågikk holdt Tobiassen bisettelse i Stavanger. Kista ble trillet inn under seremonien, før den ble fraktet til patologisk avdeling.

Vanlig rettssak

En kjennelse fra Gulating lagmannsrett nullstiller saken. En stevning fra den tyrkiske familiens advokat, Svein Duesund, fører til en ny runde i rettsvesenet, med alminnelige rettssaker. Først i Stavanger byrett og etter all sannsynlighet med en påfølgende ankesak i Gulating lagmannsrett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer