Krangler om begravelser

Flere ekteskap og «dine, mine og våre barn» gir trøbbel etter døden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nye familiesammensetninger skaper problemer både før og etter døden. Mens det tidligere var klart at mor og far skulle begraves ved siden av hverandre, krangler nå barna fra første kull med barna fra andre kull og med kone nummer to, skriver Aftenposten i dag.

Krangler om gravsted

Skilte foreldre kan være uenige i mange spørsmål. Tidligere ektefeller i dyp konflikt krangler enda mer når de rammes av den ytterste krise og mister et felles barn. De krangler for eksempel om hvor barnet skal gravlegges. Foreldre som fortsatt bor sammen, krangler med sitt avdøde barns samboer eller kjæreste om arv og begravelse.

Ifølge regionssjef i begravelsesbyrået T.S. Jacobsen, Tore Bergman, er det blitt langt flere konflikter enn før når sørgende familiemedlemmer skal samarbeide om den dødes siste hvilested.

Til Aftenposten sier han at de etterlatte kan krangle om nesten hva som helst.

- Detaljer om kiste og dekorasjon, hvor vedkommende skal begraves, hvem som skal feste gravplassen, ramser han opp. Noen av etterlatte vil ha stor markering og flott begravelse. Andre vil spare på tusenlappene og tenker på arven. Slikt blir det bråk av.

- Brygger det opp til krangel, forlater agenten rommet og lar deltagerne diskutere alene, sier Bergman til avisa.

Planlegg egen begravelse

<strong><b>DEN SISTE HVILE:</strong></B> Dødsfall utløser sterke følelser og sorg. Da er det vanskelig for familiemedlemmer å snakke sammen når de ikke har god kontakt ellers. Foto: BJØRN LANGSEM
DEN SISTE HVILE: Dødsfall utløser sterke følelser og sorg. Da er det vanskelig for familiemedlemmer å snakke sammen når de ikke har god kontakt ellers. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

Han har opplevd at det tok et helt år før gravferden kunne finne sted på grunn av krangling mellom familiemedlemmene. Nå anbefaler gravferdsetaten i Oslo at folk mer aktivt planlegger sin egen begravelse.

- Mitt hovedbudskap er at folk, unge som gamle, bør lage en skriftlig erklæring med informasjon om hvem de ønsker skal ha ansvaret for begravelsen, sier Kari Haaland Osberg i gravferdsetaten til Aftenposten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer