Krangler om budsjettet

Bondevik får så ørene flagrer av motstanderne på Stortinget. Frp, SV og Ap mener at regjeringen svikter de svake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angrepene ble innledet av Aps parlamentariske leder Jens Stoltenberg som var først ut i debatten. Han gjorde sitt beste for å demonstrere regjeringens avhengighet av Frp, samtidig som han kom med invitasjon til KrF om et venstre-sentrum-samarbeid for å skaffe landet et stabilt flertallsstyre.

Flertallsalternativ

- Vi trenger flertallsalternativ, enten en flertallsregjering eller en mindretallsregjering som har en klar avtale med stortingsflertallet. Ap er et parti som tar ansvar. Vi kan ikke ta ansvar for høyrepolitikk, sa Stoltenberg.

Han mente den parlamentariske situasjonen krever en helt annen avklaring enn den regjeringen og Frp har vært villige til å gi.

Invitasjonen ble tatt opp av Øystein Djupedal som mente at Stoltenbergs innlegg varslet en ny kurs for Ap, i form av venstredreining.

- Ny plattform

Carl I. Hagen har tidligere sagt seg villig til å være med i regjering, men onsdag stilte han klare krav.

- Vår invitasjon til H og KrF fra siste stortingsvalg ble blankt avvist. Regjeringens eventuelle problemer i budsjettbehandlingen er selvvalgte, sa Hagen, og avviste muligheten for de to partiene «å ta Frp inn i regjeringen».

- Det må utarbeides en helt ny politisk plattform som Frp får sette sitt preg på, sa Hagen.

Dermed lukket han i realiteten døra for at hans parti kan være med i en regjering der også KrF er med.

- Rammer de fattige

Regjeringen fikk sterk kritikk for tiltak som opposisjonen mener rammer de svakeste hardest. Kritikken rammet særlig KrF.

- Hva har skjedd med KrF, spurte Magnhild Meltveit Kleppa (Sp), mens hennes partileder Odd Roger Enoksen sa at regjeringen fører en usosial og usolidarisk politikk som er langt fra det KrFs tidligere regjeringspartner Sp vil bidra til.

Stoltenberg mente at regjeringen hadde holdt løftet om en ny politisk kurs, men sa at kursen hadde tatt feil retning.

- Regjeringen legger mindre vekt på rettferdig fordeling og fører en usosial høyrepolitikk, sa han.

SV-leder Kristin Halvorsen beskyldte regjeringen for ikke å være interessert i å utjevne forskjeller, men heller delt ut almisser til de fattige.

Hagen på sin side ville bruke mer penger. Han viste til at Norge ikke har noen statsgjeld, et stort overskudd på statsbudsjettet og en formue på 660 milliarder kroner.

- Likevel legger regjeringen fram et statsbudsjett hvor det kuttes i ytelser til svake grupper, sa han.

- Prioritering og målretting

Regjeringens hovedtalsmenn, Oddvard Nilsen (H) og Jon Lilletun (KrF) avviste beskyldningene.

Jon Lilletun snakket med stor innlevelse om at KrF alltid vil være et parti som arbeider for de svakeste. Som bevis trakk han fram partiets kristne verdisyn der menneskelighet, solidaritet, familie og omsorg står sentralt.

Lilletun svarte ikke konkret på hvordan forslag om å fjerne gravferdsstøtten, gjeninnføringen av egenandeler på blå resept og reduserte muligheter for å tjene penger ved siden av trygden, kunne være i tråd med KrFs verdisyn. Han sa at KrF vil fortsette å slåss for sine verdier og prioriteringer, også innad i regjeringen.

- Prioritering og målrettede tiltak, var svaret Høyres parlamentariske leder Oddvard Nilsen ga.

Han mente at regjeringens politikk ikke rammet de svakeste, men at den målrettet tiltakene for å treffe dem som virkelig trenger hjelp.

- Vi må ha mot til å sette under debatt spørsmålet om generelle velferdsgoder til alle, uansett om du er millionær eller uten arbeid, løser fattigdomsproblemet i Norge, sa han.

(NTB)

SLAKT:</B> Partileder Valgerd Svarstad Haugland må finne seg i krass kritikk fra Stoltenberg og opposisjonen.
PÅ BAKERSTE BENK:</B> Thorbjørn Jagland og Kjell Magne Bondevik bakerst i stortingssalen under trontaledebatten.