Krangler om byråkrati

Skjemaveldet er ute av kontroll. Noe må gjøres, men hva? Nå møter Jørgen Kosmo og Lars Sponheim hverandre til nettduell om byråkratkverna og Skjema-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skjemaveldet tar knekken på noen og enhver. Ikke bare bedrifter og privatpersoner, men også den offentlige kverna som skal håndtere alle skjemaer som kommer inn i systemet.

Da Lars Sponsheim satt i regjering utformet han en målsetning om å redusere skjemaveldet for næringslivet med 25 prosent. Han mener han var på god vei, men at Ap-regjeringen har trenert arbeidet han la ned og ført Norge tilbake der man var da Sponheim ble minister.

Venstre vil forenkle skattevesenet ved å innføre flat skatt. Partiet vil også innføre tidsbestemt levetid for forskrifter og paragrafer som ikke brukes, men som bare støver bort i lovverket. Venstre vil overføre mye av skjemaarbeidet til det offentlige på internett, slik at man oppnår en effektiviseringsgevinst.

Arbeiderpartiet har også innsett at for mange skjemaer får det offentlige systemet til å bryte sammen. I tillegg er det mange skattekroner å spare inn ved å forenkle dagens byråkrati. Ap deler noen av Venstres ideer, men ønsker likevel en litt annen tilnærming for å løse problemet.

Mens Arbeidepartiet har regjert etter Sentrumsregjeringen har tiden næringslivet bruker på skjemaer på ett år, blitt redusert med ett sekund i gjennomsnitt per bedrift. Ap har redusert antall skjemaer til næringslivet, men samtidig innført nye skjemaer, blant annet med momsreformen. I tillegg har Ap-regjeringen vedtatt mange nye forskrifter.

Du stiller spørsmålene Venstres Lars Sponheim møter arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmo til duell om byråkratiet på Dagbladet.no. Duellen begynner klokka 14.00 mandag 20. august.

I duellen er det du som stiller spørsmålet, og krever svar fra begge politikerne. Send inn spørsmålet ditt allerede i dag, og kom tilbake til denne siden 20. august for se hva politikerene svarer deg.

Lars Sponheim</B> (V)
Jørgen Kosmo (Ap)