Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Krangler om Cappelens hasjvenner: - Unødvendig

Gjermund Cappelens forsvarer mener det er unødvendig å bruke tid på hvem som solgte og tok imot hasj i Norge.

HAJSLIGAEN:  Statsadvokat Lars Erik Alfheim (t.v.) har stilt en rekke spørsmål om hvem som kjøpte og solgte hasj fra Gjermund Cappelen og hva slags roller de hadde i nettverket. Cappelens forsvarer Benedict de Vibe mener mange av spørsmålene ikke er relevant for saken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
HAJSLIGAEN:  Statsadvokat Lars Erik Alfheim (t.v.) har stilt en rekke spørsmål om hvem som kjøpte og solgte hasj fra Gjermund Cappelen og hva slags roller de hadde i nettverket. Cappelens forsvarer Benedict de Vibe mener mange av spørsmålene ikke er relevant for saken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gjermund Cappelen (50) sitter tiltalt i Oslo tingrett for å ha innført 13,9 tonn hasj til Norge. Eirik Jensen (59) er tiltalt for å ha medvirket til innførselen ved å varsle om forhold som kan være nyttig for Cappelens innførselvirksomhet og for å ha mottatt minst 2,1 millioner kroner for det.

Jensen nekter straffskyld, mens Cappelen erkjenner straffskyld for hele tiltalen.

Allerede 19. november i fjor ble Cappelens hasjliga dømt til 13 år, 16 år, 15 år, 5 og et halvt år, 9 år og 5 år i fengsel i Asker og Bærum tingrett for grove narkotikaforbrytelser. Cappelen ble også funnet skyldig, men straffeutmålingen ble utsatt til etter saken som nå går i Oslo tingrett.

- Unødvendig

Påtalemyndighetene innrømmer at det kan medføre komplikasjoner i den pågående saken mot Jensen og Cappelen. For mens resten av hasjligaen ble dømt for kjøp, salg og oppbevaring, er Cappelen og Jensen tiltalt for innførsel.

Likevel er Cappelens hasjvenner en viktig del av påtalemyndighetens bevisførsel i Oslo tingrett. Deres navn kommer stadig opp, og kommunikasjonen mellom dem og Cappelen blir jevnlig lest opp. Trolig er dette viktig for påtalemyndighetene for å bevise at innførslene faktisk har skjedd.

Hasjbaronen Gjermund Cappelen har imidlertid vært lite villig til å snakke om hasjligaen, leverandørene i utlandet og andre knyttet til narkotikavirksomheten.

- Hvis de andre har visst om forholdet til Jensen og Cappelen kan det være interessant. Det er også greit å stille spørsmål om enkeltpersoner hvis de sørget for at en innførsel ble mulig. Men hvem som har vært med på å ta imot hasjen i Norge er helt uvesentlig, sier Cappelens forsvarer Benedict de Vibe til Dagbladet.

- Derfor mener jeg det er unødvendig av påtalemyndigheten å bruke så mye tid på hvem som skulle ta imot. Det mener også Cappelen. Han ønsker ikke å lage ytterlige problemer for dem, sier de Vibe.

Frykter nye siktelser

De Vibe sier han la fram i avhør med politiet i Asker og Bærum at Cappelen så på det som en forutsetning at det han forklarte ikke ville føre til utvidede siktelser mot hasjligaen, nye siktelser mot andre personer i Norge eller mot leverandører i utlandet.

- De andre har ikke fått utvidet siktelser og nye personer har heller ikke blitt siktet, men vi fikk aldri noe svar fra politiet i Asker og Bærum, så det har ikke vært en avtale mellom Cappelen og politiet, sier de Vibe.

Han sier de frykter at det kan bli opprettet nye saker mot antatte kjøpere av Cappelen, som har fått mindre straffer.

- Det er ikke noe poeng for Cappelen å legge stein til byrden for dem, sier de Vibe om hvorfor Cappelen vil forklare seg minst mulig om enkelte av medlemmene i hasjligaen.

Dommeren tok opp hasjvenner

Enkelte av Cappelens venner og bekjente ble også et tema i retten i dag. Statsadvokat Lars Erik Alfheim tok i retten opp SMS-er mellom Cappelen og to menn som ikke har vært siktet for oppbevaring eller innførsel.

Det fikk tingrettsdommer Kim Heger til å spørre:

- Hvem er egentlig NN og NN?

- Det er gamle venner som røyker hasj og kjøper litt, sier Cappelen.

- Er de kunder? spør Heger.

- Nei, de er venner.

- Hvorfor snakker vi om dem?

- Jeg går ikke noe nærmere inn på dem, sier Cappelen.

- Men de står her? Er de kunder eller ikke? spør Heger igjen og understreker at det ikke er så viktig for retten å vite hvem alle kundene har vært.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim må dermed forklare.

- Det er viktig for oss å vise at han har en omfattende virksomhet gående. Påtalemyndigheten mener det er kunder, men at de ikke er med i nettverket.

Stevnet som vitner

De to mennene er ikke siktet i noen av sakene, men har blitt avhørt av politiet. De to er også stevnet som vitner av påtalemyndighetene.

BRØT INN: Tingrettsdommer Kim Heger måtte spørre hvem Cappelens hasjvenner er. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BRØT INN: Tingrettsdommer Kim Heger måtte spørre hvem Cappelens hasjvenner er. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Det er blitt noen komplikasjoner i retten nettopp fordi det er to påtalemyndigheter involvert. Spesialenheten for politisaker har hatt utspørringen av Jensen, mens Statsadvokaten eksaminerer Gjermund Cappelen.

- Min rolle i utspørringen dreier seg om innførsel og eventuelt hvilken rolle Eirik Jensen har i den sammenheng. Det er en fordel å ta opp de andre meldingene når de har en naturlig relevant. Det er også meldinger til Eirik Jensen i dette, og ikke alt av dette vil bli tatt opp av meg. Det er delt mellom Spesialenheten og Statsadvokaten. Vi vil får svar på disse spørsmålene etter hvert, sier Alfheim i retten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling