Krangler om døde Terri

President George W. Bush og millioner av konservative amerikanere er i sorg, etter at hjernedøde Terri Schiavo døde i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DALLAS (Dagbladet): 15 år etter at Terri ble rammet av et hjerteslag, døde hun på sykehuset i Tampa. USA er delt i synet på Terri Schiavo (41) som gikk bort i går, 13 dager etter at legene koblet fra matsonden som holdt den hjernedøde kvinnen i live.

Drapstrues

Familien til ektemannen Michael Schiavo lever nå med politibeskyttelse, etter at det er kommet flere drapstrusler mot ham og familien.

Både president George W. Bush og broren, guvernør Jeb Bush, kondolerte i går til Terris foreldre Mary og Bob Schindler - men de hadde ingenting å si til ektemannen.

Den katolske munken Paul O\'Donnell - Schindler-familiens åndelig veileder - raste etter dødsbudskapet og kalte Michael Schiavo hjerteløs.

-  Foreldrene ble nektet å være til stede på dødsleiet. De ba om å få være der, men ble nektet av Michael Schiavo, sier den opprørte munken.

Kampen mellom Michael Schiavo og Terris foreldre har blitt storpolitikk i USA. Selv om hun nå er død, er ikke saken over.

Michael Schiavo vil kremere Terri etter obduksjonen. Foreldrene er imot kremering. De krangler også om gravsted.

 DØD:  Etter 15 år i koma døde Terri Schiavo i går, 13 dager etter at legene koblet fra matsonden. Foto: AP
DØD: Etter 15 år i koma døde Terri Schiavo i går, 13 dager etter at legene koblet fra matsonden. Foto: AP Vis mer

Konservative politikere med republikanernes leder i Representantenes hus, Tom DeLay, i spissen har forsøkt å bruke saken mot liberale politiske krefter i USA.

Hastelov

Den amerikanske opinionen reagerte negativt da politikerne avbrøt påskeferien og vedtok en hastelov. Til tross for det kraftige politiske presset forholdt domstolene seg til loven og avviste å behandle saken på nytt.

FOX News sin meningsmåling viser at 57 prosent av amerikanerne mener det var rett å la Terri Schiavo død. 29 prosent mente at det var feil å stenge av matsonden, resten var usikre.

-  Kultur for liv

-  Jeg er svært trist etter at Terri døde. Det er også mange millioner av amerikaner, sier president Bush.

Jeg ønsker en kultur for liv, hvor alle amerikanere er beskyttet. Vi må ta vare på de svake, fastslo presidenten da han kommenterte dødsbudskapet.