Krangler om flybransjen

Et tilbud fra regjeringspartiene førte i helgen til full stopp i forhandlingene med Frp om krisepakken. Nå beveger det seg i riktig retning, men sentralt står kampen for å redde norsk flybransje.

LANGE DAGER: Mudassar Kapur (H), Frp's Sylvi Listhaug, Ola Elvestuen (V) og Tore Storehaug (KrF) på vei inn til nye forhandlinger søndag kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB
LANGE DAGER: Mudassar Kapur (H), Frp's Sylvi Listhaug, Ola Elvestuen (V) og Tore Storehaug (KrF) på vei inn til nye forhandlinger søndag kveld. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det har vært en lang dag, sier Sylvi Listhaug på telefon fra Stortinget.

Fremskrittspartiets forhandlingsleder har vært i dagens andre forhandlingsmøte med regjeringspartiene, og det er fortsatt uklart om det blir flere møter før mandag.

Igjen venter hun på at regjeringspartiene skal svare ut Fremskrittspartiets krav til den nye krisepakken som skal redde næringslivet gjennom den nye nedstengningen.

- Du sier det haster å få til en løsning, hvorfor forhandlet dere ikke i går?

- Fordi vi fikk et tilbud som var dårligere enn det vi hadde fått dagen før. Jeg tror det blir vanskelig å bli enig i kveld, fordi det er en del kompliserte ting som gjenstår, sier Listhaug.

Sentralt i forhandlingene står Fremskrittspartiets ønske om å finne en løsning for luftfarten, noe som også gjør forhandlingene kompliserte.

Luftfarten har så langt ikke vært omfattet av kompensasjonsordningen, som gjør at bedrifter får kompensert dokumentert fall i omsetning.

KRISE: Flybransjen er blant de hardest rammede og Fremskrittspartiet mener de har fått for lite i regjeringens forslag til ny krisepakke. Foto: Pontus Lundahl / TT / AFP / NTB
KRISE: Flybransjen er blant de hardest rammede og Fremskrittspartiet mener de har fått for lite i regjeringens forslag til ny krisepakke. Foto: Pontus Lundahl / TT / AFP / NTB Vis mer

Kampen for luftfarten

Nesten alle flyene står fortsatt på bakken, men regjeringen sa i forrige uke nei til å redde Norwegian.

- Vi jobber så fort som mulig for å få på plass en bedre kompensasjonsordning. Vi jobber også for å få en bedre pakke for luftfarten, som er en av bransjene som er i krise, sier Listhaug.

Dagbladet er kjent med at forhandlingene om flybransjen er spesielt krevende der det er flere ulike modeller oppe til diskusjon.

Regjeringens forslag i krisepakken er å øke statens kjøp av flyreiser med én milliard for neste år. Dette er en av måtene man kan støtte flybransjen, men Fremskrittspartiet har selv trukket fram i sitt alternative budsjett at staten fortsatt skal gi avkall på bransjespesifikke avgifter.

Da krisen traff næringslivet som en knyttneve i mars var de fleste bedriftene oppreiste og kunne tåle en støyt.

Nå ligger mange av bedriftene allerede nede for telling når de får et nytt slag i ansiktet med kraftige coronatiltak.

- Mange bedrifter har brukt opp egenkapitalen nå. Det er myndighetene som har innført de strenge smitteverntiltakene og mange er nå utålmodige for å få svar på hva staten kan stille opp med. Det er Fremskrittspartiet også, sier Listhaug.

Eldre og ensomhet

I revidert nasjonalbudsjett i vår fikk Listhaug og Frp inn en pakke på 400 millioner kroner for å bekjempe ensomhet blant eldre.

Statsminister Erna Solberg trakk i dag nettopp fram kampen mot ensomhet i sin tale til Høyres sentralstyre.

- La oss ta et tak mot ensomheten. La oss se hverandre, lytte til hverandre og inkludere hverandre. La oss spre litt glede i en tøff tid, sa Solberg.

Listhaug etterlyser at de fagre ordene følges opp med penger.

- Vi registrerer at statsministeren snakker om eldre og ensomhet. Det er et område vi må styrke i denne krisepakken. De eldre har snart vært innelåst i et år nå og ensomheten blir et større og større problem, sier en bekymret Listhaug.

Budsjettet gjenstår

Dagbladet erfarer at regjeringspartiene og Fremskrittspartiet ennå ikke har nærmet seg de betente budsjettspørsmålene som de må bli enige om før jul.

Foreløpig har diskusjonene bare handlet om krisepakken og ikke kvoteflyktninger, bistand, bilavgifter, bompenger og andre Frp-hjertesaker.

Listhaug ønsker ikke å kommentere hvilke saker som har vært på bordet ennå, men innser at det er mye som gjenstår.

- Det er langt igjen til mål når det gjelder budsjettet, det er det ingen tvil om. Krisepakken mener jeg - av respekt for bedriftene - vi må få levert så raskt som overhodet mulig. Jeg synes fortsatt det går veldig sent, men nå får vi håpe at vi får til en løsning snart.

Mudassar Kapur (H) er leder i Finanskomiteen og er Høyres forhandlingsleder. Han skriver følgende i en tekstmelding til Dagbladet sent søndag kveld:

- Det har vært god progresjon gjennom hele dagen og nå fortsetter vi å jobbe hver for oss utover kvelden. Vi har avtalt et nytt i morgen formiddag.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer