Krangler om frikort for unge

SVs Audun Lysbakken kritiserer Ine Marie Eriksen og Unge Høyre fordi de ikke klarer å få hevet frikortgrensa for ungdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lysbakken, som sitter på Stortinget for Sosialistisk Venstreparti, viser til at Unge Høyre tidligere har gått inn for å heve frikortgrensa til 30000 kroner.

I dag ligger den på 23400 kroner.

- Under forrige valgkamp var dette en av kampsakene deres. Men om vi ser på regjeringens skattepolitikk de siste to åra, har alle skattelettelsene gått til dem som har mest penger fra før av. Dette fører til en skjev fordeling både sosialt og mellom generasjonene. Unge folk har sjelden høye inntekter, egen bolig, formue eller aksjeutbytte, sier han og konkluderer:

- Tydeligvis har verken Eriksen eller de andre Unge Høyre-representantene på Stortinget noen som helst innflytelse på regjeringens politikk.

- Arbeidsplasser viktigst

Unge Høyre-leder Ine Marie Eriksen slår tilbake.

- Vi har prioritert å støtte en skattepakke for arbeidslivet, slik at vi kan sikre arbeidsplassene - også for ungdom.

Lysbakken protesterer:

- Poenget er at tiltak av typen høyere frikortgrense ikke er kostbare.

Han forklarer at en økning av grensa til 35000 kroner ville koste rundt 150 millioner.

- I årets budsjett er det gitt 100 millioner til lettelser i boligskatten. Dette beløpet ville altså hjulpet langt på vei mot Unge Høyres ønske om frikort på 30000 kroner. Jeg synes det er påfallende at de som tjener minst, ikke godtgjøres med skattelette.

Vil jobbe videre

Eriksen poengterer at hun og Unge Høyre ikke er fornøyde før de har fått gjennom personskattelettelsene også.

- Men jeg forstår ikke hvorfor det skal kalles ungdomsfiendtlig politikk når man satser på forsvarlige økonomiske rammer og et stramt budsjett som tjener næringslivet og rentenivået. Det kommer jo også unge folk til gode.

- Du kommer likevel ikke bort fra at regjeringens politikk fører til skjev fordeling. Under regjeringen Stoltenberg ble frikortgrensa gradvis justert opp til dagens nivå, mener Lysbakken.

Eriksen rister på hodet.

- En stortingsperiode varer i fire år. Vi har fortsatt to år igjen.

FRIKORTDEBATT: SVs Audun Lysbakken mener Unge Høyre og Ine Marie Eriksen ikke har jobbet hardt nok for å få hevet frikortgrensa for ungdom.