Krangler om hjemmefødsler

- Etter tretti år som jordmor sier jeg til kvinner som velger hjemmefødsel: At dere tør!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: - Uaktuelt å føde hjemme

(Dagbladet.no): Märthas hjemmefødsel på Bloksbjerg skaper debatt blant fødselseksperter og kvinner. Flere fagfolk advarer nå mot å føde hjemme.

Sist fredag kom Leah Isadora Behn til verden med bare pappa Ari og ei jordmor som fødselshjelpere. Lederen for jordmødrene i Norge Anne Marit Tangen uttalte etterpå at hun synes at det var et flott valg. Nå begynner skeptikerne å melde seg.

- Etter tretti år som jordmor sier jeg til kvinner som velger hjemmefødsel: At dere tør!

Jordmor Inger Eide Haugen (59) advarer i et leserinnlegg i gårsdagens Aftenposten mot hjemmefødsler nettopp fordi hun har mange ganger har opplevd hvordan den vakreste fødsel i løpet av sekunder har endret seg.

- Resultatet kunne blitt fatalt hvis vi ikke hadde vært på et sykehus hvor beredskapen er på topp. Jeg gleder meg på vegne av prinsessen over at alt er bra med mor og barn, men ønsker å advare mot å skape et press på den gravide om å føde hjemme, sier Haugen til Dagbladet.

Ingen romantikk

I går fikk den erfarne fødselshjelperen og lærebokforfatteren i jordmorfaget mange henvendelser fra folk som ønsket å takke.

- Ingen har vært sinna. Alle har vært takknemlige for at jeg tar opp temaet. Flere har fortalt om fødsler som ville ha endt fatalt dersom den hadde funnet sted i hjemmet.

Hun er opptatt av at hjemmefødsler ikke må romantiseres.

- En hver fødsel er en stor seier. Enten den skjer med smertelindring eller uten. På normalt vis eller med keisersnitt. Trenger den fødende smertelindring, så ta imot. Hos tannlegen får man også bedøvelse, sier Haugen.

Som er lettet over at hennes fire barnebarn er født på sykehus.

- Jeg blir lei meg av utsagn som for eksempel at det ved sykehusfødsler blir for mye medisin og for lite menneskelighet. Det er rett og slett ikke sant, sier Haugen.

Stor uenighet

Ifølge leder i Norsk Gynekologisk Forening, Kjell Å. Salvesen, er det uenighet i fagmiljøet om hvorvidt hjemmefødsler er trygt.

- Så lenge svangerskapet er helt normalt, man forventer en normal fødsel og kvinnen har født før, har jeg ingen motforestillinger mot en hjemmefødsel, sier Salvesen, som til daglig er seksjonsoverlege ved fødeavdelingen på St. Olavs Hospital i Trondheim.

- Det er risiko forbundet med enhver fødsel. Fosteret kan få surstoff-mangel og kvinnen kan begynne å blø kraftig etter fødselen. Men sannsynligheten for at dette skjer er liten. Hjemmefødsel er uansett mindre risikofylt for kvinner som har kort vei til sykehus hvis det skulle oppstå komplikasjoner, sier Salvesen.

Lengre fødsler

Fødselsspesialist og gynekolog Josef Ekgren ved Majorstuklinikken i Oslo sier at hadde han vært kvinne ville han aldri våget en hjemmefødsel.

- De siste 30 åra har tiden en fødsel tar økt med i gjennomsnitt to timer. Dagens kvinner, den såkalte TV-generasjonen, har ikke den samme kraftige bekkenmuskulaturen som kvinner hadde før. I tillegg er dagens nyfødte større, og kvinnens alder høyere. Dette gjør at hjemmefødsel ikke er et alternativ for de fleste, sier Ekgren.

Han er ikke i tvil om at dersom flere velger hjemmefødsler blir det flere fødsler med katastrofal utgang.

- I dag kan babyen overvåkes elektronisk og situasjoner som innebærer en risiko kan avverges ved forløsning på sykehus, sier Ekgren.

Ingen smertelindring

Professor og avdelingsoverlege Britt-Ingjerd Nesheim ved Kvinnesenteret på Ullevål universitetsykehus, understreker at hjemmefødsel ikke er for alle.

- Hos en frisk annengangsfødende, som vet at hun kan klare seg uten smertelindring og har født normalt før uten bruk av vakuum eller sugekopp, er risikoen lav for at noe skal gå galt. Det er snakk om en risikovurdering, sier Nesheim.

Hun minner også om at hjemmefødsel innebærer at den fødende ikke vil få medikamentell smertelindring.

- Halvparten av førstegangsfødende på Ullevål ønsker epidural, og få føder helt uten smertestillende. Märtha Louise hadde født på sykehus før og hun visste at hun ville klare seg uten medikamentell smertelindring, påpeker Nesheim.

Jordmor Siri von Krogh, som driver nettstedet barnimagen ville aldri valgt hjemmefødsel selv.

- Jeg er en pyse og visste om jeg ville greie å føde uten smertestillende. På sykehuset visste jeg at jeg fikk tilbud om alt, sier von Krogh, som er mor til to.

Hun er opptatt av at fødsel er en naturlig ting og at vi ikke skal sykeliggjøre det for mye.

DEBATT: Jordmor Inger Eide Haugen (59) ved Sykehuset Innlandet Elverum advarer kvinner som velger hjemmefødsel etter tretti år i yrket.