Krangler om hotell-renholdere for tredje gang

Arbeidstilsynet har i tre år forsøkt å få renholderne ved Best Western-hotellet til å bli regnet som ansatte. Nå gransker tilsynet på nytt hotell-renholderne.

SJOKKERT: «Gjennom hele mitt liv hadde jeg aldri vært mer sjokkert over levevilkårene enn dette», skriver en litauisk jente som jobbet på Best Western Kampen Hotell i to år. Den litauiske kvinnen ønsker å være anonym. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
SJOKKERT: «Gjennom hele mitt liv hadde jeg aldri vært mer sjokkert over levevilkårene enn dette», skriver en litauisk jente som jobbet på Best Western Kampen Hotell i to år. Den litauiske kvinnen ønsker å være anonym. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har vært en runddans mellom stadig nye litauiske selskaper, Best Western-hotellet Kampen Hotell og Arbeidstilsynet.

Allerede i 2011 avdekket Arbeidstilsynet at litauerne jobbet opptil sju søndager på rad, fikk ikke overtidsbetalt og lønn helt ned til 41 kroner i timen. Litauerne vasket på Best Western Kampen Hotell, og var organisert som selvstendig næringsdrivende.

Arbeidstilsynet mente at renholderne måtte regnes som ansatte i et litauiske selskapet. I tillegg ga de Kampen Hotell en rekke pålegg som gjaldt deres egne ansatte.

Anonyme tips Året etter var det et nytt litauisk selskap som hadde ansvaret for renholdet hos hotellet. Og på nytt mottok Arbeidstilsynet anonyme tips angående forholdene blant renholderne som vasket rommene. På nytt konkluderte Arbeidstilsynet med at renholderne skulle regnes som ansatte.

Det litauiske selskapet klagde saken til Arbeidsdirektoratet, som 18. juni 2013 konkluderte med at de litauiske ansatte «må betraktes som arbeidstakere og at de aktuelle bestemmelser i arbeidsmiljøloven med forskrifter, samt forskrift om allmenngjøring av tariffavtaler for renholdsbedrifter, dermed kommer til anvendelse».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer