Flere tvistesaker

Krangler om hvem som skal betale etter flyktningkrisen

Justisdepartementet ser for tiden nærmere på sju tvistesaker i kjølvannet av den plutselige flyktningtilstrømmingen og hasteavtalene som ble inngått for å håndtere den.

IKKE ENIG: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er ikke enig med Skatteetaten om hvem som skal ta regningen for flyktningkrisen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
IKKE ENIG: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) er ikke enig med Skatteetaten om hvem som skal ta regningen for flyktningkrisen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uenigheten gjelder blant annet hvem som skal betale matutgifter Politiets utlendingsenhet (PU) hadde for flyktninger som kom til dem, skriver VG.

Andre saker gjelder blant annet leie av en hall brukt som transittmottak i Sør-Varanger, oppussing av Bolkesjø, fortsatt bruk av mottak som har stått nesten tomme og om det skal betales moms når hoteller ble brukt til å huse asylsøkere.

«Det er merverdiavgift knyttet til hotelltjenester mens det ordinært ikke er det knyttet til drift av asylmottak. UDI la til grunn at slike plasser var merverdiavgiftspliktige på lik linje med ordinært hotellinnkvartering, og forhandlet pris med denne bakgrunn», skriver innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til Stortinget.

Skatteetaten har kommet til motsatt konklusjon.

– Ikke en ønsket situasjon

Listhaugs brev kommer etter at kontroll- og konstitusjonskomiteen har bedt henne svare for bruken av 1,6 milliarder kroner på tomme mottaksplasser siden januar i fjor.

– Det er viktig for oss å være åpne på hvilke saker vi nå følger opp, sier Listhaug til VG. Når det gjelder selve pengebruken vedgår Listhaug at det har blitt utbetalt betydelige midler til ubenyttede mottaksplasser i 2015 og 2016.

– Dette er ikke en ønsket situasjon, skriver hun til komiteen, og utdyper overfor avisen:

– Jeg skulle virkelig ønske at vi visste hvor mange asylsøkere som kom til Norge i år, sånn at vi kunne bygd ned kapasiteten mer og tidligere. Men det er bare det at det var umulig å vite.

Kuttet nesten 90 prosent

Prognosene for hvor mange asylsøkere som ville komme til Norge i år har falt dramatisk.

I fjor ble det anslått at det ville komme 33.000 i løpet av 2016. I mars ble det justert ned til 25.000, mens Utlendingsdirektoratet (UD) nå mener at det blir så lavt som 3.550. Likevel avventet man å bygge ned kapasiteten, og i august sto fire av ti mottaksplasser tomme.

– I fjor fikk vi pepper for at vi ikke hadde beredskap nok. I år får vi kritikk for at det er for mange plasser som står tomme, sier Listhaug. (NTB)