Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krangler om innvandrerhjem

Sosialminister Guri Ingebrigsten utelukker ikke egne sykehjem for innvandrere. - På dette stadiet i livet bør vi imøtekomme brukerne så langt som mulig, mener statsråden. Hun møter sterk motstand fra Frp og Høyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sosialminister Guri Ingebrigtsen synes forslaget om egne tilbud til innvandrere i eldreomsorgen er bra.

- Det er forsåvidt greit med egne sykehjem for innvandrere, så lenge det er en del av en helhetlig kommunal plan, mener sosialministeren.

Hun mener det først og fremst er Oslo og de store byene som må finne nye omsorgsløsninger for eldre innvandrere.

- Det er en helt reell problemstilling. Vi ser at mange eldre blir demente. Mange eldre demente innvandrere vil miste språket selv om de har vært godt integrert tidligere, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.no.

- Ikke nytt

I Oslo er både Høyre og Fremskrittspartiet i mot å opprette egne sykehjem for innvandrere. Dette er ingen nye tanker for Oslo.

- Vi må få til dette innenfor eksisterende tilbud. Egne innvandrer-avdelinger på sykehjemmene er derimot greit, sier Afshan Rafiq, Høyres fraksjonsleder i sosial- og helsekommiteen i Oslo bystyre.

Hun tror at mye av eldre innvandreres problemer ligger i manglende kunnskap om helsevesenet.

- Systemet er uoversiktlig. Mange vet ikke hvordan man søker seg inn på sykehjem, mener Rafiq.

- Lag deres eget sykehjem

Frps gruppeleder i Oslo bystyre syns det er helt greit at innvandrere får egne sykehjem, men da får de lage og betale det sjøl. - Integreringspolitikken har slått feil når de tenker i disse baner, mener Lonstad.

I dagens utgave av Aftenposten tar arbeiderpartipolitikeren Kadafi Zaman til orde for å opprette egne sykehjem og eldresentre for innvandrere.

- De snakker dårlig norsk, leser ikke norske aviser og ser ikke norske tv-program. I tillegg spiser de ikke norsk mat og har en religion som kan gjøre livet på et vanlig sykehjem vanskelig. For eksempel er det utenkelig for en eldre muslimsk mann å bli vasket av en fremmed kvinne.

Ingen bønn

Det får han bli vant til, slår Lonstad fast.

- Hvem skal ellers vaske ham, spør Frps gruppeleder, som mener det er minst like vanskelig for eldre nordmenn som blir stelt av innvandrere.

- Mange fremmedkulturelle jobber i hjemmesykepleien og på sykehjem allerede. Det er norske eldre nødt til å akseptere, selv om de kanskje syns det er vanskelig, påpeker Lonstad.

Både Høyre og Fremskrittspartiet i Oslo er positive til private sykehjem for innvandrere.

I Oslo fins det et privat aldershjem for jøder. I andre europeiske land fins det også egne sykehjem for innvandrere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media