-Krangler om kanslerjobben

Angela Merkel kjemper for sitt politiske liv og ber Gerhard Schröder gi opp å bli kansler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed er planene snudd på hodet. Men også Schröder vet at han mest sannsynlig er ferdig i tysk politikk dersom han ikke blir kansler i en ny fireårsperiode. Derfor er det duket for en hard kamp om makta i EUs største land. Nå kjemper begge om å få to småpartier på sin side for å kunne danne en flertallsregjering. Hvis ikke, må sannsynligvis kristelig-demokratene og arbeiderpartiet gå i regjering sammen. Og det er ikke plass til to kanslere.

Ordkrig

I går oppfordret kristelig-demokratenes kanslerkandidat Angela Merkel Schröders parti til å åpne for en storkoalisjon under hennes ledelse, melder CNN.

- Vi er den største fraksjonen i parlamentet og regjeringen har ikke flertall. Kansleren trengte å få en bekreftelse, men han fikk den ikke, sa Merkel om Schröder.

Partisekretæren i det tyske arbeiderpartiet, Franz Muentefering, repliserte raskt:

- Budskapet er klart: Dette landet vil ikke ha Merkel som kansler, sa han i går.

Schröder utelukker ikke en storkoalisjon. Men han mener den må være under hans ledelse.

Jamaica og trafikklys

Tyskernes hodepine etter det nervepirrende forbundsdagsvalget er at ingen av blokkene har flertall. Derfor er det nå en intens frierjakt. I går startet både Merkel og Schröder sonderingene mot mulige koalisjonspartnere. For tyskerne dreier det seg om trafikklys-alternativet eller Jamaica-alternativet, etter partienes farge. For å få flertall, må Merkel få overtalt den fargerike frontfiguren for de Grønne, den gamle rabulisten Joschka Fischer, til å skifte lag. Det vil gi en regjering med fargene til det jamaikanske flagget: svarte, gule og grønne.

Skal Schröder sikre seg flertall må han få Merkel-vennene i Fridemokratene over på sin side. Det betyr at de gule fridemokratene slår seg sammen med de røde og grønne - som i et trafikklys.

Under press

Reuters skriver at Angela Merkel er under sterkt press for å klare få til en løsning. Rivaler i partiet hennes kritiserer henne for en dårlig gjennomført valgkamp.

Etter lenge å ha ligget an til klar seier, fikk partiet hennes 35,2 prosents oppslutning. Arbeiderpartiet fikk 34,3 prosent.

I storbyen Dresden er valget utsatt, fordi en av kandidatene døde rett før valget. Ekspertene er uenige om disse stemmene kan få betydning for valgresultatet. Om en måned må partiene ha blitt enige om hvem som skal bli kansler.

<!--BTEK0--> OPP NED: Nå tas plakatene ned etter søndagens valg - som ga dødt løp mellom rivalene Angela Merkel og Gerhard Schröder. Ingen av dem vil sitte i en regjering med motparten som kansler.<!--BTEK0--><!--BTEK1-->Angela Merkel<!--/BTEK1--><!--BTEK2-->Gerhard Schröder<!--/BTEK2-->