Krangler om kongen

Eks-kong Shah har sagt at han ikke vil bli president i Afghanistan. Men tilhengerne hans vil noe annet. Nå krangler makthaverne om kongen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere delegater truet tirsdag med å forlate Afghanistans tradisjonelle storråd, Loya Jirga, i protest mot at eks-kongen ikke skal ha noen ledende rolle.

Dermed kan det bli flere forviklinger rundt åpningen av rådssamlingen Loya Jirga som var planlagt tirsdag. Åpningen ble mandag først utsatt i fem timer og deretter et helt døgn.

Hovedgrunnen var uoverensstemmelser om eks-kongens rolle.

Tilhengerne av den 87 år gamle eks-kong Mohammed Zahir Shah mener Shah mandag ble presset av særlig USA til å erklære at han ikke er aktuell som landets nye statsoverhode. Shah har bodd i eksil i Italia siden 1973.

Delegaten Faizal Ahmad sier eks-kongens tilhengere er opprørt over at han ikke søker noen maktposisjon.

- Etter åpningstalen til Zahir Shah vil delegatene spørre ham om hvorfor han ikke er kandidat, og hvorfor han da kom tilbake fra Roma. Hvis svaret ikke er tilfredsstillende, tror jeg mange delegater vil forlate møtet, sier han.

(NTB)

AFGHANISTANS LEDERE:</B> Mohammad Zahir Shah (til venstre) og Hamed Karzai i samtale etter at Shah erklærte at han ikke er presidentkandidat.