Krangler om legemangel

20 millioner kroner har myndighetene satt av til å skaffe utenlandske leger til Norge. 3500 leger har meldt sin interesse. Men nå er forvirringen total: Er det egentlig legemangel i Norge?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er full forvirring om arbeidsmarkedssituasjonen for leger i Norge. Mangel på kvalifisert arbeidskraft har inntil nå vært brukt som forklaring på økende helsekøer og eksplosiv lønnsvekst hos leger.

Derfor opprettet Sosial- og helsedepartementet i samarbeid med Arbeidsdirektoratet et legerekrutteringsprosjekt som henter leger fra EØS-området.

- Mye tyder på at legemangelen som for to år siden var akutt, ikke lenger er det, innrømmer en sentral kilde i Helsedepartementet.
- Vi har aldri hatt noen legemangel, sier lederen i Stortingets sosialkomité, John Alvheim (Frp).
Men ifølge Arbeidsdirektoratet er det 700- 800 ledige legestillinger i Norge. 3500 EØS-leger har meldt interesse for å jobbe i Norge. 500 er godkjent for Norge.

Men sykehusene trekker på skuldrene. Til nå er bare 30 tyske leger ansatt i primærlegetjenesten i Norge.

Legemakt

Arbeidsmarkedsmyndighetene og helseminister Dagfinn Høybråten er kraftig irritert over rekrutteringstregheten. Og statssekretær Idar Magne Holme spurte i går om legene nå har fått så gode lønnsforhold at de vil jobbe overtid i stedet for å få flere kolleger fra utlandet.

Og markedsdirektør i Arbeidsdirektoratet, Odd-Erik Marthinsen, sier:

- Vi spør oss om de profesjonelle arbeidsgiverne er for tett koblet til fagutøverne. For å si det slik: Man kunne aldri tenke seg at lærerne selv skulle bestemme hvor mye de skulle undervise.

Bortkastede millioner

Lederen i Stortingets sosialkomité, John Alvheim, sier:

- Denne krangelen viser bare det jeg har hevdet lenge. Vi har aldri hatt noen legemangel i Norge. Det er nok av leger dersom de får jobbe så mye de ønsker. Det er penger sykehusene mangler, sier Alvheim.
Han mener 20 millioner kroner, som er satt av til legeprosjektet over to år, er bortkastet.

- Ja, det ser slik ut. Myndighetene burde undersøkt på forhånd om det var bruk for flere leger fra utlandet. Det er tydelig nå at sykehuseierne ikke har oversikt selv.

- Hadde det vært legemangel, hadde de jo ansatt de legene de blir tilbudt. Dette begynner nå å bli latterlig, sier Alvheim, som mener helseministeren må rydde opp.

- Stor legemangel

Alvheim innrømmer at Frp har vært med på å bevilge penger til legerekrutteringsprosjektet.

- Vi trodde jo på sykehusene da de skrek om legemangel. Men jeg har hele tida sagt at det ikke er leger, men penger sykehusene mangler. Rekrutteringsprosjektet bør legges ned, og pengene sendes direkte til sykehusene,

- Det er reell legemangel. Noe annet er helt utenkelig, fastslår markedsdirektør i Arbeidsdirektoratet, Odd-Erik Marthinsen.
- Kommuner går stadig ut og sier at de mangler leger, samtidig som det er enorm bruk av overtid.

- Når jeg leser om kommuner som ikke har hatt leger på to år, må jeg spørre meg hvor de har vært. De kan umulig ha unngått å høre om rekrutteringsprosjektet.

Marthinsen får støtte av forhandlingsleder Erik Bartnes i Kommunenes Sentralforbund: - Jeg er ikke i tvil om at det er underskudd på leger. Norske sykehus betaler fortsatt for mye i overtid, sier han.