Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krangler om Libanon-løsning

Frankrike og USA blir ikke enige om fredsbetingelsene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stormaktene i FNs Sikkerhetsråd klarer ikke å bli enige om den nye resolusjonen. Frankrike vil imøtekomme kravene fra Libanon og en rekke arabiske land om en full våpenhvile og tilbaktrekking av de israelske styrkene fra Libanon.

Amerikanerne frykter imidlertid at uten en sterk internasjonal styrke på plass, vil en tilbaketrekking av israelske styrker skape et makttomrom som Hizbollah vil benytte seg av og bygge seg opp igjen, sier diplomater til AP.

Begge land sier de er positive til at Libanons regjering vil sende inn en styrke på 15.000 soldater til Sør-Libanon hvis isralerne trekker seg ut. Men USA mener dette ikke er nok.

Mer hensyn til Libanon

Det var planlagt en avstemning om resolusjonen tidlig denne uka, men denne er nå utsatt. Den franske FN-ambassadøren Jean-Marc de La Sabliere er imidlertid fortsatt optimistisk.

- Min plan er å inkorporere noen ideer som har blitt foreslått denne uka, og det er det vi holder på med. Vi skal få fram en resolusjon som vil hjelpe til med å stanse fiendlighetene og få til en varig løsning, sier La Sabliere til AP.

USAs ambassadør John Bolton vil ikke kommentere detaljene i forhandlingene, men innrømmer at det fortsatt er uenigheter.

- Vi prøver å få til en avstemning så fort som mulig, men vi må bli enige og det er fortsatt en del saker som må bli vurdert, sier Bolton, som ikke tør si når det blir en avstemning.

DISKUTERER FRED: FNs sikkerhetsråd diskuterer løsning på konflikten mellom Libanon og Israel. Libanon mener den første resolusjonen ikke tok hensyn til deres krav. Foto: Scanpix
DISKUTERER FRED: FNs sikkerhetsråd diskuterer løsning på konflikten mellom Libanon og Israel. Libanon mener den første resolusjonen ikke tok hensyn til deres krav. Foto: Scanpix Vis mer

Forhandlingene fortsetter utover dagen og skal blant annet møte flere representanter fra arabiske land, som støtter Libanon. De mener den første resolusjonen tok altfor lite hensyn til Libanon. De vil at FN krever full tilbaketrekning av isralske styrker fra Libanon. Den første resolusjonen krevde våpenhvile, men tillot Israel å forsvare seg militært hvis de ble angrepet under våpenhvilen.

Israel vurderer ny offensiv

Israel krever at en sterk internasjonal styrke er på plass i Sør-Libanon før de trekker seg tilbake fra området. Uten dette frykter de at Hizbollah bare vil bygge seg opp igjen for seinere å angripe.

Den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier møtte i dag tidlig Israels forsvarsminister Amir Peretz i Jerusalem i et forsøk på å få Israel til å akseptere FN-resolusjonen. I morgen skal Steinmeier møte den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

Samtidig som forhandlinene pågår vurderer israelske myndigheter i dag å utvide den militære offensiven ved å rykke enda lenger inn i Libanon. Og kampene pågikk for fullt i natt.

image: Krangler om Libanon-løsning
BLIR IKKE ENIGE: USAs FN-ambassadør John Bolton og Frankrikes FN-ambassadør Jean-Marc de La Sabliere sliter med å bli enige om en resolusjon.