Krangler om mobil-kreft

Hvis stråling fra mobiltelefoner gir i kreft, får vi ikke vite det sikkert før det er for seint. Den britiske forskeren Roger Coghill gikk rettens vei for å tvinge fram merking av mobiltelefoner som livsfarlige. Men han tapte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Retten avviste alle Coghills påstander. Men det rokker ikke forskerens oppfatning.

- Det er bare et tidsspørsmål før biologiske fakta vil innhente teknologien. I mellomtida vil mennesker lide på grunn av manglende advarsler, sier Coghill til BBC.

- Det kan ta 10-20 år før vi med sikkerhet kan si om mobiltelefonbruken er farlig, sier overlege Tore Tynes ved Statens Strålevern.

Vet ikke nok

- Vi har i dag ikke kunnskap som tilsier helsefaremerking av mobiltelefoner. Dette er regulert av EU og ingen der har anbefalt slik merking, sier Tysnes.

Andre mener derimot at mobiltelefoner er skadelige:

  • Lege Bernt Rognlien frykter vi kan bli nødt til å opprette egne hjem for mobilskadde i framtida.
  • Over tjue briter går nå til sak mot mobiltelefonprodusenter fordi de mener de har fått kreft av å bruke den.

  • Fotballklubben Tottenham forbyr spillerne å snakke i mobiltelefon.

To millioner

I Norge er det to millioner mobiltelefonabonnementer. I snitt snakker Telenor Mobils kunder over fem minutter daglig, noen i timevis.

Foruten kreft er hukommelses- og konsentrasjonssvikt, hodepine og temperaturøkninger i øret blant problemene som brukere hevder er et resultatet av timer med en mobil.

- Mobiltelefonene sender ut energi som samles opp i huden, og dette gir en temperaturøkning, sier fysiker Merete Hannevik ved Statens Strålevern.
Men når det gjelder de alvorlige plagene, er ikke ekspertene enige. Selv ikke etter en undersøkelse som omfattet 12 000 svensker og 5000 nordmenn, klarte forskerne å si at storbrukernes relativt store hodepineplager skyldes mobiltelefonen.

- Men folk hadde vondt i hodet og var uvanlig trøtte før vi fikk mobiltelefoner også, sa forsker Gunnhild Oftedal ved NTNU til NTB.

- Vi vet rett og slett for lite. Det er ikke forsket mye på den samlede strålingen fra en mobiltelefon. Mens vi venter på resultatet, er det best å bruke mobiltelefonen fornuftig, sier Tore Tynes.

- En kan møte folk i stedet for å sitte i telefonen hele tida, sier han.