VANNKRIG: Ungjenter i Khartoum i Sudan vasker klær i Nilen. Foto: REUTERS / Mohamed Nureldin Abdallah / SCANPIX
VANNKRIG: Ungjenter i Khartoum i Sudan vasker klær i Nilen. Foto: REUTERS / Mohamed Nureldin Abdallah / SCANPIXVis mer

Krangler om Nilens vann

Vannkrig på høyt nivå etter at fire afrikanske land undertegnet en ny avtale som gir dem rett til å bruke vannet i Nilen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Egypt og Sudan er sterkt imot avtalen.

Ifølge den nye avtalen vil landene som ligger oppstrøms langs Nilen, det vil si Uganda, Tanzania, Rwanda, Kenya, Etiopia, Burundi og Kongo, ha rett til å bruke vannet i Nilen til energi- og vanningsprosjekter uten at Egypt og Sudan kan si nei.

Den forrige avtalen fra kolonitiden ga Egypt, og delvis Sudan, kontroll over 90 prosent av vannet i Nilen. Dermed har Egypt, som er avhengig av elvens årlige oversvømmelser, kunnet sette foten ned for damutbygginger og andre vannprosjekter i oppstrømslandene. Det mener landene, som selv desperat trenger vannet i Nilen, er urettferdig.

Etter ti år med forhandlinger undertegnet Tanzania, Uganda, Rwanda og Etiopia fredag avtalen, trass i motstanden fra sine naboer i nord. Det er ventet at Kenya, Burundi og Kongo vil undertegne i løpet av det neste året.

- Forhandlingene er slutt. Vilkårene kommer ikke til å bli endret, sier Ugandas minister for vann og miljø, Jennifer Byakatonda.

(NTB)