Krangler om ny resolusjon

USA hadde planlagt å legge frem et forslag til ny FN-resolusjon i dag. Men nok en gang er det full strid om Irak mellom landene i Sikkerhetsrådet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knapt er striden i NATO foreløpig over, så er neste strid i gang:

I går varslet USA at de vil be FN om å vedta en ny resolusjon mot Irak. Mange land mener at den første resolusjonen mot Irak, med det lite spennende navnet 1441, ikke åpner for å gå til krig mot Irak og at enda en resolusjon er nødvendig for at FN skal delta i en krig.

USA sier derfor at de gjerne vil ha en ny resolusjon i FN, selv om de mener at det egentlig ikke er nødvendig:

- Regjeringen rådslår med våre allierte om en resolusjon nummer to. En resolusjon kan komme allerede denne uka. Det kan også hende at den kommer til neste uke, sa en talsmann i Washington i går kveld.

Talsmannen la til at teksten som USA vil foreslå til en ny resolusjon, ikke skal være til å misforstå:

- Resolusjonen blir relativt enkel og ikke særlig lang, sa han.

Opprinnelig hadde USA planlagt å legge frem et forslag for Sikkerhetsrådet i dag. Men all motstanden den siste uka har fått strategene til å utsette forsøket.

Nei fra Frankrike og Tyskland

Resolusjon

er latin og betyr beslutning, avgjørelse, fellesuttalelse. (Kunnskapsforlagets fremmedordbok)

Også Tony Blair er påvirket av den siste ukas demonstrasjoner og diplomatiske krangler. USA-vennen mener nå at en ny FN-resolusjon er nødvendig - i motsetning til Bush, som mener at man kan angripe Irak uten FN-støtte. USA hadde opprinnelig håpet at FN-landene allerede i begynnelsen av februar skulle bli enige om at Irak bryter resolusjon 1441. Det ville i så fall bane vei for militære aksjoner mot Irak. Men Blair tror det kan ta tid før landene blir enige.

- Det må nok diskuteres en del før vi fatter en beslutning i FN, sier Bush.

Det betyr at USA har mistet litt av støtten fra sitt viktigste allierte land i Europa. Bush' motstandere har derimot ikke firt en tomme:

Parhestene Jacques Chirac og Gerhard Schröder har allerede varslet at de kommer til å si nei til en ny FN-resolusjon. Både Tyskland og Frankrike sitter i Sikkerhetsrådet i FN - og begge land var med på å skape krisen i NATO i forrige uke.

Tysklands leder Gerhard Schröder mener rett og slett at det ikke er nødvendig med noen ny beslutning i FN i øyeblikket. På tysk tv i går kveld sa Schröder at han fullt og fast tror at det er mulig å avvæpne Irak med fredelige midler.

På spørsmål om han personlig vil ta kontakt med Bush, svarte kansleren at han ikke har tenkt å ringe presidenten, men at han selv alltid er åpen for samtaler hvis noen vil snakke med ham.

(Kilder: Die Spiegel, The Times, USA Today)