GOD STEMNING: Stemninga var på topp da statsminister Jens Stoltenberg haddeTysklands forbundskansler Angela Merkel og andre EU-topper på besøk. Til hverdags kan det være harde fronter. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
GOD STEMNING: Stemninga var på topp da statsminister Jens Stoltenberg haddeTysklands forbundskansler Angela Merkel og andre EU-topper på besøk. Til hverdags kan det være harde fronter. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.Vis mer

Krangler om ost, post, trygd og vannskutere

Norge og EU krangler om en lang liste med saker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går hyllet utenforlandet Norge hyllet EU. Norge er blant de flinkeste i klassen til å innføre EU-direktiver, men til vanlig krangler norske politikere med EU-topper om en rekke saker. Det ble det ikke snakket om i møtene i går.

- Norge fikk ros for å være helt i toppen når det gjelder å implementere EU-direktiver. Vi er nesten et fullverdig medlem, sier statsminister Jens Stoltenberg til Dagbladet.

Her er Utenriksdepartementets liste over EU-krangler:

OSTEBRÅK
Regjeringen vil heve tollsatsene for enkelte typer ost og noen typer kjøtt. EU og Norge har ostekranglet i hele høst. EØS-rådet beklaget forslaget dypt og oppmuntret Norge sterkt til å gjøre om avgjørelsen. Utenriksminister Espen Barth Eide avviste anmodningen:
- Det har vi ikke tenkt å gjøre. Dette står vi fast ved, sa han, og mente at EU gjorde «vel mye ut av noen få oster».

OSTETOLL? Ja, sier Norge. Nei, sier EU. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
OSTETOLL? Ja, sier Norge. Nei, sier EU. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

POSTKRANGEL
Norge nekter å implementere EUs tredje postdirektiv, og prøver reservasjonsretten for første gang. Direktivet medfører full liberalisering av posttjenestene. Posten Norge har i dag enerett på å formidle brev under 50 gram. Ap-ledelsen godtok egentlig direktivet, men fikk et landsmøtevedtak overraskende imot seg.

PENGENE DINE
Dersom en bank går konkurs, vil EU betale ut maksimalt 800 000 kroner per bankkunde. Norge opererer med et tak på to millioner kroner. EU mener at det er konkurransevridende, og kan gjøre det for attraktivt å plassere penger i norske banker. Finansminister Sigbjørn Johnsen er uenig.

FINANSKONTROLL
EU vil styrke overvåkingen av finansaktørene og oppretter et felles tilsyn. Det er krevende for Norge å være med på, fordi tilsynet skal gis beslutningsmyndighet over land og foretak. Norge mener at avtalen ikke kan overføres direkte til EFTA-landene. EU er opptatt av lik praksis i alle land, mens Norge må ta hensyn til sin Grunnlov. Det pågår nybrottsarbeid for å finne fram til en ny type samarbeid.

GENMODIFISERT MAT
EU har et direktiv som tillater genmodifisert mat og fôr, som Norge har kranglet på i flere år. Norge ønsker størst mulig kontroll over hva som skal godkjennes, og mener at EØS-avtaen åpner for det. EU ønsker mest mulig enhetlig praksis. Fire departementer er involvert i saken.

POSTMONOPOL? Full liberalisering, sier EU. Norge holder igjen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
POSTMONOPOL? Full liberalisering, sier EU. Norge holder igjen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

BARNETRYGD
Skal en utenlandsk arbeider, for eksempel en polakk i Norge, kunne få utbetalt barnetrygd for barn som bor i utlandet? Norge mener nei, ESA, EUs kontrollorgan for EØS-avtalen, mener ja.

BOLIGSKATT
Norske skatteregler gjør det bare mulig med fratrekk på skatten for renter på boliglån i Norge, men ikke for alle land i utlandet. ESA mener det gjør det mindre attraktivt å investere i utlandet.

LØNN TIL UTLENDINGER
Offentlige oppdragsgivere har krav til lønns- og arbeidsvilkår for arbeidere fra EU og EØS-området. Private oppdragsgivere er fritatt for slike krav. ESA mener at kravene for offentlige oppdragsgivere må bort. Norge har «ryddet opp» i forskriften, men saken er ikke avgjort.

VANNSKUTER
I Norge er det forbudt å kjøre vannskuter i enkelte områder av naturhensyn. ESA mener reglene er for omfattende, og ødelegger vannskutermarkedet. Dette er en sak som Frp-leder Siv Jensen har engasjert seg i.

SKATTEFRADRAG? Norge vil ikke gi rentefradrag for eiendom i EU. Det mener ESA blir feil. 
Foto: Andrea Gjestvang/Dagbladet.
SKATTEFRADRAG? Norge vil ikke gi rentefradrag for eiendom i EU. Det mener ESA blir feil. Foto: Andrea Gjestvang/Dagbladet. Vis mer

OPPDRETT
I Norge er det forbudt å eie mer enn 25 prosent av alle laks- og ørretkonsesjoner, for å unngå eierkonsentrasjon. ESA mener regelen må bort.

BONUSPOENG
I Norge er det ikke lov å dele ut bonuspoeng for flyreiser innenlands. ESA mener dette er i strid med EØS-avtalen.

KONKURRANSER
I Norge er det forbud å igangsette konkurranser som forutsetter kjøp av en vare eller tjeneste. ESA mener dette er en urimelig handelsrestriksjon. 

Lista er ikke utfyllende, det foregår flere mer tekniske diskusjoner.

POENG? ESA mener det skulle vært bonuspoeng for flyreiser innenlands i Norge. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
POENG? ESA mener det skulle vært bonuspoeng for flyreiser innenlands i Norge. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Vis mer