Krangler om regninga

Festen i norsk økonomi er over. Nå krangler topp-politikerne om hvem som skal betale for gildet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den største internasjonale børsnedgangen siden 1929, markedssvikt og tysk og amerikansk økonomi i krise har alle slått inn over lille Norge og tæret kraftig på vårt oppskrytte oljefond. Heller ikke vi er skjermet fra omverdenens dystre realiteter. Nå må det strammes inn, først i årets reviderte statsbudsjett, siden i neste års budsjett.

- Krangler om regninga? Jeg har ikke noe problem med regninga. Jeg er klar til å bruke enda mer oljepenger, jeg, sa Carl I. Hagen etter debatten i TV2s «Tabloid», som tidvis ble meget høyrøstet.

- Jeg tror ikke folk har opplevd dette som en fest, sier finansminister Per-Kristian Foss. Men så justerer han utsagnet ved å minne om at:

Strammer inn

- Jo da, i de siste seks åra har vi hvert år bevilget oss høyere lønnstillegg enn samtlige av våre konkurrentland. Dette toppet vi i fjor med det beste lønnsoppgjøret på to tiår, sier Foss.

Men nå er festen slutt. Etter sju feite år kommer sju magre.

Nå må det strammes inn og vises moderasjon og måtehold, er budskapet fra både Bondevik og Foss og den fagøkonomiske eliten, og til dels også fra Jens Stoltenberg.

- Sparer oss til fant

- Så hva gjør vi nå?

- Vi må sørge for at rentenedgangen fortsetter. Vi må ikke nå begynne å bruke penger og dermed ødelegge det vi har fått til, sier Bondevik.

- Det Bondevik sier, er helt meningsløst: Vi må ikke spare oss til fant og gjøre alle Gros feil fra 90-tallet om igjen. Hun strammet inn slik at ledigheten ble rekordhøy, sier Hagen. Han hadde med en stor, fargelagt plansje i studio.

- Hagens historieframstilling er feil. Gro økte de offentlige utgiftene. Nå spiller pengepolitikken en viktigere rolle enn før. Hagen høres ut som en sosialdemokrat fra 70-tallet.

- Hagen har et ansvar for det budsjettet han var med på å vedta. Det kan han ikke løpe fra, sier Stoltenberg.

Usosialt

I går kveld fikk krangelen mellom regjeringen og opposisjonen en ny omdreining. KrFs parlamentariske leder Jon Lilletun gikk ut på NTB og anklaget Ap, Frp, SV og Sp for at barnehageforliket de har inngått mot regjeringens vilje, er usosialt. Lilletun la fram regneeksempel som viser at skattedelen av forliket gir mest til familier med høy inntekt.

- Jeg er ikke glad i det vedtaket, innrømmet Jens Stoltenberg på TV.

- Vedtaket står fast, sier Hagen. Han minner samtidig Stoltenberg om at Ap stemte mot bare 6 av de 19 milliardene i skattelette han nå daglig kritiserer regjeringen for.

Full krangel

Dermed barket Stoltenberg og Hagen sammen i en høyrøstet krangel. Bondevik syntes han måtte gå imellom:

- Jeg tror ikke folk blir så opplyst av denne kranglingen, sa statsministeren. Men han kunne ikke skjule at han godtet seg over at debattens største krangel oppsto mellom de to fra opposisjonen.

Etterpå toget alle, så nær som finansministeren, opp i NRK for å diskutere verdensfreden og Irak-krisen.

I dag og i morgen skal opposisjonspartienes ledere i tur og orden møte statsminister Bondevik og komme med forslag til tiltak mot arbeidsledigheten.

IKKE SLIK: Carl I. Hagen, som tidligere hadde den såkalte handlingsregelen for bruken av oljepenger i lommeboka, går nå omkring med en grafisk framstilling av den rekordhøye arbeidsledighteten på nittitallet fra da Gro var statsminister. Her gjentar han overfor finansminister Per-Kristian Foss at han ikke må gjenta de feilene Gro gjorde.