Krangler om Saddams henrettelse

President Jalal Talabani mot dødsstraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rasende politikere i Irak vil ha Saddam Hussein henrettet. Men den nyvalgte presidenten i landet nekter å underskrive en eventuell dødsdom. Han er motstander av dødsstraff.

Det er fortsatt usikkert når rettssaken mot Saddam Hussein kan begynne. Men i det nyvalgte parlamentet er diskusjonen om henrettelse av ham allerede i gang, og det går svært heftig for seg.

Sjiamuslimene, som er de mektigste i parlamentet, vil at Saddam Hussein skal henrettes om domstolen dømmer ham for krigsforbrytelser. Og de slår enstemmig fast at om den nye presidenten ikke vil underskrive dødsdommen, ja da får han bare gå av som president.

- Alle i mitt parti mener at Saddam Hussein må henrettes om han blir dømt for krigsforbrytelser mot det irakiske folket. Vi mener at han er kriminell. Han er verdens verste forbryter. Nå skal han for retten og dømmes. Dømmes han til døden, må han henrettes, selv om presidenten nekter å underskrive dødsdommen, sier Ali al-Dabagh som representerer det største partiet i parlamentet, det sjiamuslimske UIA.

President Jalal Talabani, som ennå ikke har tiltrådt, sier at det å underskrive en dødsdom ikke vil være forenlig med de prinsipper han tror på. I et intervju med BBC forteller han at han tidligere har undertegnet et opprop mot dødstraff overalt i verden. Han er fortsatt motstander av dødsstraffen, og han er nødt til å respektere sin egen underskrift, sier han.

- Jeg kan jo reise på ferie og overlate til mine to visepresidenter å underskrive en eventuell dødsdom. Men, for å si det som det er, så vil både visepresidentene, regjeringen og parlamentet dømme Saddam Hussein til døden, og det legger ingen skjul på, lenge før saken mot ham er kommet i gang. Ingen av dem er villige til å høre på meg, sier Talabani.

- Det er noe som er hevet over en hver diskusjon. Også en president må følge landets lov. Vil han ikke det, så man han gå av, sier Ali al-Dabagh til nyhetsbyrået AP.

Sjiamuslimene, som hans parti representerer, ble undertrykt under Saddam Hussein. Dødsstraffen ble gjeninnført i Irak i fjor høst, etter at det var bestemt at Saddam Hussein skulle stilles for retten i Irak. Saddam Hussein ble funnet i et jordhull nær sin fødeby Tikrit i desember i 2003. Han holdes fengslet på et hemmelig sted.

IMOT DØDSSTRAFF:  Iraks nyvalgte president kjemper for menneskerettigheter og mot dødsstraff. Her sammen med forsvarsminister  Donald Rumsfeld i Bagdad 12. april i år. Foto: SCANPIX/AP
IMOT DØDSSTRAFF: Iraks nyvalgte president kjemper for menneskerettigheter og mot dødsstraff. Her sammen med forsvarsminister Donald Rumsfeld i Bagdad 12. april i år. Foto: SCANPIX/AP Vis mer
IKKE DØMT: Saddam Hussein har sittet i varetekt siden desember 2003, og det er fremdeles ikke fastsatt noen dato for rettsaken.