Krangler om sexkjøploven: - Pinlig at statsadvokaten har så dårlig kompetanse

Rudolf Christoffersen mener sexkjøploven må til for å bekjempe menneskehandel.

PÅ INGEN MÅTE ENIGE: Rudolf Christoffersen er statsadvokat og har jobbet med minst åtte menneskehandelsaker. Astrid Renland er kriminolog og daglig leder i Interesseorganisasjonen for prostituerte (PION). Hun mener statsadvokaten tar feil. Foto: Foto: Paul S. Amundsen / NTB Scanpix / PION
PÅ INGEN MÅTE ENIGE: Rudolf Christoffersen er statsadvokat og har jobbet med minst åtte menneskehandelsaker. Astrid Renland er kriminolog og daglig leder i Interesseorganisasjonen for prostituerte (PION). Hun mener statsadvokaten tar feil. Foto: Foto: Paul S. Amundsen / NTB Scanpix / PIONVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I over ett år har det private analyseselskapet Vista Analyse gått gjennom sexkjøploven som trådte i kraft 1. januar 2009, da det ble ulovlig å kjøpe, men ikke selge, sex.

Klokka 11 i dag legges evalueringen fram.

- Pinlig Til Dagsavisen sier statsadvokat Rudolf Christoffersen at han vil beholde sexkjøploven.

- Skal vi lykkes i å bekjempe menneskehandel, må vi ha virkemidler som reduserer etterspørselen etter kjøp av seksuelle tjenester. Sexkjøploven er et nyttig verktøy, jeg er ikke i tvil om at loven har en holdningsskapende effekt, sier statsadvokat Rudolf Christoffersen til Dagens Næringsliv i dag.

Kriminolog Astrid Renland ved interesseorganisasjonen for prostituerte (PION) sukker av uttalelsen. Hun mener loven bør avskaffes, og mener Christoffersens utsagn er svakt.

- Jeg synes det er pinlig at han går ut og avgrenser menneskehandel til prostitusjonsfeltet. Menneskehandel er ikke synonymt med prostitusjon, ser hun til Dagbladet.

- Det er pinlig at han har så dårlig kompetanse på det feltet.

- Forstår ikke kritikken Christoffersen har vært aktor under åtte av 30 menneskehandel-saker som til nå er rettskraftig avgjort i Hordaland. På bakgrunn av det, er han intervjuet av analyseselskapet.

Christoffersen sukker like mye av Renlands uttalelser.

- Den kritikken forstår jeg ikke. Jeg synes det er litt spesielt å gå ut på den måten. Jeg vil ikke gå inn i en debatt - det ligger utenfor mitt virke - men jeg forteller basert på våre erfaringer i Hordaland politidistrikt, sier han til Dagbladet og forklarer:

- Vi har nesten halvparten av de rettskraftige dommene for menneskehandelsaker i Norge. 14 av 30. Så jeg har både statistisk grunnlag, og den erfaringen at sexkjøploven er et viktig våpen i kampen mot menneskehandel, sier han til Dagbladet.

Selv mener Renland i PION at det er lite som tilsier at kriminaliseringen av prostitusjon har styrket politiets arbeid.

- Det har ikke vært flere straffesaker etter sexkjøploven, og antall potensielle ofre har ligget stabilt. Men det er nå enklere og mindre ressurskrevende å kriminalisere det. Man bør spørre statsadvokaten begrunner sine uttalelser, sier hun.

- Ikke store forventninger Et stortingsflertall bestående av Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet ønsker å fjerne loven.

- Vi sa før loven at det ville gå ut over de prostituerte, og det har det gjort, sa kriminolog Renland til Dagbladet i slutten av juni, da Dagbladet avslørte hvor politiet har gått til aksjon i forbindelse med «Operasjon Husløs» (DB Pluss, krever innlogging). Flere prostituerte ble kastet på gata som følge av bordell-razziaene.

Renland forventer ikke at dagen vil bringe store nyheter for de prostituerte. Hun har inntrykk av at de prostituerte selv har liten tiltro til evalueringen.

- Jeg tror de aller fleste regner med at det ikke kommer de helt store tingene. De prostituerte vi er i kontakt med, tenker nok at det ikke har vært så mye positivt som er skrevet rundt evalueringen. Jeg tror ikke de har store forventningene, sier hun til Dagbladet.

- Alt annet enn straffeloven Renland mener det er hårreisende at sexkjøp skal straffes.

Krangler om sexkjøploven: - Pinlig at statsadvokaten har så dårlig kompetanse

- Prostitusjon er et komplekst og sammensatt fenomen, som bør møtes med alt annet enn straffeloven. Problemet med kriminaliseringen er at det lager et område for kriminelle. Det er fører til et svakt marked som igjen kan føre til økt kriminalitet.

- En del av prostitusjonen er knyttet til sosiale problemer. jeg mener man må finne andre måter å kontrollere det på. Vi bør se til New Zealand, der prostitusjon er avkriminalisert og sexarbeidernes helse-, miljø- og sikkerhetsbehov er ivaretatt, sier hun.