Krangler om siste stikk

LEKNES/SVOLVÆR (Dagbladet): En heftig bygdekrangel raser i Lofoten. I hovedrollene: en birøkter og en caravanklubb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om kort tid blir birøkter Bent Thomsen og Eilert Hartviksen, formann i Norsk Caravan Club avdeling Vest-Lofoten, naboer. Men det ønsker ikke birøkteren. I et brev til kommunen skriver han at «12 millioner bier vil bæsje ned campingplassen» som caravanklubben har kjøpt ved siden av hans tomt.

Småbruk

Det var for to år siden at Bent Thomsen - dansk statsborger bosatt i Svolvær - kjøpte småbruk på Knutstad i Vestvågøy. Her driver han birøkt, sponset av Statens nærings- og distriktsutviklingsfond. I mars i år ble nabotomta kjøpt av Norsk Caravan Club, avdeling Vest-Lofoten. Avdelingen har 260 medlemmer som skal bruke tomta til campingplass.

Da birøkter Bent Thomsen fikk nyss om tomtehandelen, skrev han til Vestvågøy kommune. I brevet, datert 31. mai i år, heter det at biene til vanlig er rolige. Men:

«Når bifolket hele vinteren har sittet inne, har de holdt på avføringen, og den første soldag med over 10 grader flyger de ut og tømmer tarmen. Vanligvis gir det ingen problemer. Men problemet med caravanvognene er at de fleste er hvite, og biene tømmer seg utover alt som er hvitt.»

Thomsen avslutter brevet med å protestere på det kraftigste mot nyetableringen.

Tema

Få dager seinere ble Thomsens brev tema i formannskapet. Ifølge Lofot-Tidende foreslo lokalpolitiker Karl Sverre Holdal å utsette saken for nærmere undersøkelser.

Også Norsk Caravan Club, avdeling Vest-Lofoten, avholdt møte. Det skjedde 13. juni - ei knapp uke før kommunestyret skulle behandle tomtekjøpet. På «folkemøtet» grep Torbjørn Slydal ordet:

- Ifølge mine opplysninger er det ikke levedyktige forhold for bier så langt nord som Lofoten.

Flere tok ordet og støttet synspunktet om at biene snart ville dø uansett.

19. juni i år godkjente kommunestyret i Vestvågøy tomtekjøpet på Knutstad. Til høsten blir 12 millioner bier og 260 caravanklubbmedlemmer naboer.

BIRØKTER: Bent Thomse ønsker ikke å ha campingfolket som naboer, og har bedt kommunen annullere tomtekjøpet.
CAMPINGEIER: Eilert Hartviksen, formann i den lokale caravanklubben, nekter å flytte på grunn av bier.