Krangler om skadd elev

Flere fagfolk hevder Steinerskolen i Bergen skadet barneskoleeleven, og foreldrene krever erstatning. Beskyldningene har haglet i Gulating lagmannsrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Over fem hundre sider med saksdokumenter, 25 vitner - alt fra kjente professorer og toppbyråkrater til lærere og foreldre - forklarte seg i rettssal 2b i Gulating lagmannsrett i Bergen denne uka. Hjulpet av sine advokater kjemper foreldreparet Wibecke og Helge Lexau og ledelsen ved Steinerskolen i Bergen om å vinne troverdighet hos rettens tre dommere. Sakens kjerne vil ha prinsipiell betydning for hele Skole-Norge: Hvor går grensa for når en skole opptrår uaktsomt overfor en elev?

-  Overgrep

Foreldrene Lexau, som har valgt å stå åpent fram, mener Steinerskolen mobbet og trakasserte deres sønn på barnetrinnet siste halvdel av 90-tallet - og krever erstatning. Gutten er nå i tenåra.

Skolen mener foreldrene er hovedårsaken til at det gikk galt.

Et sentralt spørsmål er om det var forsvarlig av skolen å ta eleven ut av klassen - fulgt opp av assistentlærer - i opptil halvparten av timene. Dette skjedde fordi gutten ble oppfattet som utagerende og forstyrret undervisningen.

-  Jeg oppfattet skolens opptreden overfor gutten som et direkte overgrep, sa psykologspesialist Haldor Øvereide, familiens terapeut. En av Norges fremste eksperter på spesialpedagogikk, professor Edvard Befring, mente eleven uten tilstrekkelig faglig grunnlag var blitt stemplet som svært vanskelig.

Flere fagfolk ga gutten skussmål som intelligent, sosial og velfungerende, bare ikke på skolen. -  Det å sende små barn ut av klassen er ansvarsfraskrivelse og risikopedagogikk, sa Befring.

Professor Thomas Nordahl, ekspert på barn med atferdsproblemer, hevder skolen har skadet barnet ved å isolere det.

SKOLESTRID I RETTEN: Skadet Steinerskolen i Bergen sin elev - eller stakk «vanskelige foreldre» kjepper i hjulene? T.v. foreldrene Wibecke og Helge Lexau og deres advokat Odd Dreveland. T.h. Steinerskolens ledere Bodil Aukrust og Kent Härström, og deres advokater Liv Karlsen og Halfdan Mellbye. Bak: Dommerne. Foto: Bjørn Erik Larsen
SKOLESTRID I RETTEN: Skadet Steinerskolen i Bergen sin elev - eller stakk «vanskelige foreldre» kjepper i hjulene? T.v. foreldrene Wibecke og Helge Lexau og deres advokat Odd Dreveland. T.h. Steinerskolens ledere Bodil Aukrust og Kent Härström, og deres advokater Liv Karlsen og Halfdan Mellbye. Bak: Dommerne. Foto: Bjørn Erik Larsen Vis mer

Skolens representanter mener skolen gjorde alt den kunne for å hjelpe eleven. De trakk ham delvis ut av klassen av hensyn til ham selv og medelevene. Dette ville fungert, ble det sagt, hvis ikke foreldrene stadig hadde blandet seg inn, motarbeidet skolen og blåst detaljer opp til store problemer. Også skolen stiller med fagfolk som støtter deres syn.

Sykmeldt lærer

-  Det er ikke rart at gutten hater skolen. De voksne rundt ham gjorde situasjonen mye mer dramatisk enn den egentlig var, sa Bodil Aukrust, skolens daglige leder.Læreren ble til slutt sykmeldt av konflikten, og skolen skaffet henne hemmelig telefonnummer - angivelig fordi elevens mor ble for pågående.

- En lærer er blitt skyteskive

Mange foreldre ved Steinerskolen i Bergen fortviler over elevkonflikten og forholdene ved skolen.

-  Mange av oss mener at én lærer urettmessig er blitt skyteskive, og at foreldrene har bidratt til konflikten, sier Signe Nordhagen, som er mor til barn ved skolen og følger rettssaken.

-  Men mange er også helt enig i at skolen mangler systemer og rutiner for å håndtere konflikter, og er fortvilet over at de i stedet bruker taushetsplikten som et våpen mot oss. Problemene har bygd seg opp over år, og med denne rettssaken har skolen gått på en smell, sier Nordhagen, som håper Steinerskolen vil lære av den.

HÅPER SKOLEN LÆRER: Signe Nordhagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer