Krangler om sykemelding

Politilegen skal nå vurdere om kvinnen som eide hundene som bet i hjel sju år gamle Johannes Åsheim, er syk nok til å slippe å møte i rettssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DOKKA (Dagbladet): Rettsoppgjøret etter det tragiske hundedrapet på Dokka startet i går med krangel og dramatikk. Den tiltalte kvinnen, som var eier av hundene som bet i hjel sjuåringen Johannes Åsheim, møtte ikke fram. Derimot var det levert inn sykemelding ut dagen på grunn av influensaliknende sykdom. Og mens kvinnen (48) benyttet dagen til å skaffe seg ny sykemelding, brukte retten dagen til å krangle om gyldigheten til den gamle. Aktor Atle Roll-Matthiesen og familien Åsheims bistandsadvokat Tor Erling Staff la ikke skjul på at de først og fremst så på sykemeldingene som et forsøk på å utsette saken.

- Sykemeldingen er ikke god nok, hevdet Roll-Matthiesen.

- Retten må ta ansvar

- Det har ulmet i lang tid om hun ville kunne møte. Det er beklagelig at forsvareren ikke har søkt svar på dette før nå. Nå må retten, og ikke forsvareren, ta ansvaret og få kvinnen undersøkt av en lege. Det er snart et år siden hundene hennes gikk til angrep på Johannes og bet ham i hjel, kritiserte Staff.

- Skulle hun være her, ville hun i så fall ligget i ei seng ved siden av meg. Det ville ingen vært tjent med, sa kvinnens advokat John Magne Hammervoll.

Forsvareren mente det ville være pussig av rettens jurister å overprøve legenes medisinske vurderinger. Han mente også at det var pussig at aktoratet nærmest antydet at legene som har gitt kvinnen sykemelding, er kjøpt og betalt. Samtidig vedgikk han at klientens psykiske påkjenninger sannsynligvis var utslagsgivende for den fysiske helsetilstanden.

I romjula behandlet og avviste retten en sykemelding på grunn av de psykiske påkjenningene.

Rettens formann, sorenskriver Gunnar Hansen, avgjorde at politilegen i Oslo skal foreta en uavhengig undersøkelse og vurdering av kvinnens helsetilstand i dag, for å fastslå om hun virkelig er så syk at hun ikke kan møte i retten. Derfor blir det pause i saken til onsdag.

- Vi er i tvil om hennes fysiske og psykiske forhold er så alvorlig at det kan fastslås som tilstrekkelig grunn. Det stilles strenge krav for å ha gyldig grunn til ikke å møte, understreket dommeren.

Krangler om vitner

Utenfor rettssalen hadde aktor Roll-Matthiesen og forsvarer Hammervoll flere konfrontasjoner i går. Etter det Dagbladet kjenner til, skal de to være svært kritiske til hverandres måte å håndtere saksgangen på.

Et av stridstemaene er antallet vitner, og proporsjonene saken har fått. Det er satt av to uker, og mellom 40 og 50 vitner er stevnet. Brorparten av forsvareren. Aktor ga klart uttrykk for sin misnøye overfor forsvarer Hammervoll da retten gikk til lunsjpause.

- Dette er helt unødvendig. Hvis ikke du gjør noe med det, vil jeg bruke straffeprosessloven for å redusere antallet vitner, sa aktor Roll-Matthiesen.

Vil bli ferdig

Tilbake i rettslokalene satt Roger og Bente Åsheim. Om drøye tre uker, fredag 31. januar, er det ett år siden sønnen ble utsatt for det tragiske hundeangrepet. Deres håp er at saken kan avsluttes før dette.

- Det betyr ikke noe om vi nå må vente noen dager, så lenge saken avsluttes som planlagt fredag 14. januar, sier Bente Åsheim til Dagbladet.

- Men blir det utsettelser, ser vi svart på det. Nå har vi allerede ventet lenge. Jula var ille, og vi har sett fram til å bli ferdig før ettårsdagen, slik at vi i familien kan bevege oss videre. Det må være det beste, også for kvinnen som står tiltalt, sier Roger Åsheim.

VIL VIDERE: Bente og Roger Åsheim frykter en utsettelse av rettssaken, etter at den tiltalte hundeeieren ikke møtte i retten i går. Bistandsadvokat Tor Erling Staff (foran til høyre) tviler på at den tiltalte er for syk til å møte i retten.