Krangler om Titanic-dykk

Et amerikansk selskap vil hente ut «verdens mest berømte radio», men får motstand av amerikanske myndigheter.

VRAKET: Titanic ligger på havbunnen i Newfoundland i Nord-Atlanteren, men ifølge forskere kan vraket forsvinne. Foto: Atlantic Productions / AP / NTB Vis mer
Publisert

I 35 år har forskere dykket ned til verdens mest berømte skipsvrak. I april var det 108 år siden passasjerskipet RMS «Titanic» støtte på et isfjell og sank i Atlanterhavet.

Skipsvraket ligger på 3810 meters dybde, sørøst for Newfoundland. Etter en dykkeekspedisjon i fjor meldte teamet om en «sjokkerende» nedbryting av skipet. Derfor ønsker de nå å hente ut gjenstander - før det er for seint.

RMS Titanic Inc., som forvalter gjenstander hentet fra Titanic, ønsker nå å hente opp skipets ikoniske radiosystem, et trådløst system av merket Marconi.

GJENSTANDER: Det ligger flere gjenstander rundt vraket. Nå diskuteres det om det kan være levninger der også. Foto: NOAA Office of Ocean Exploration / NTB
GJENSTANDER: Det ligger flere gjenstander rundt vraket. Nå diskuteres det om det kan være levninger der også. Foto: NOAA Office of Ocean Exploration / NTB Vis mer

Debatt om levninger

Det har skapt en heftig debatt om hvorvidt det kan være levninger ved vraket.

Til nå har man hentet opp tusenvis av gjenstander fra havets bunn, men da fra området rundt skipsvraket. For å hente ut «verdens mest berømte radio», vil selskapet sende ned en ubemannet ubåt gjennom et takvindu eller lage et hull i taket på skipets dekk.

Den amerikanske regjeringa går hardt inn for å stoppe den planlagte ekspedisjonen.

- 1500 personer døde i det vraket. Du kan ikke seriøst mene at det ikke finnes levninger som er begravet der, sier Paul Johnston, kurator for maritim historie ved Smithsonian’s National Museum of American History til nyhetsbyrået AP.

- Behandles med respekt

Det aktuelle radiosystemet sendte ut nødanrop og bidro til å redde 700 personer i livbåter.

RMS Titanic Inc. mener at om det var levninger der, ville det ha blitt oppdaget allerede.

Oseanograf David Gallo i RMS Titanic Inc. påpeker likevel at det er en uskreven regel at om man oppdager levninger, skrus kameraene av og det tas en avgjørelse på hva som blir gjort videre.

Selskapets direktør, Bretton Hunchak, sier til AP at regjeringa baserer seg på følelser og ikke vitenskap.

- Dette selskapet har alltid behandlet vraket både som et arkeologisk sted og et gravsted, med respekt og ærbødighet, sier han.

INGEN KROPPER: Dykkere ved «Titanic» i denne videoen fant ingen kropper, men derimot fant de spor etter hele lugarer og mange par med sko. Video: National Geographic. Vis mer

Fikk lov av retten

I mai fikk selskapet grønt lys av retten i Norfolk, Virginia. Statsadvokat Rebecca Beach Smith skriver i dommen at radiosystemet kan «bidra til arven etter det uutslettelige tapet av Titanic, de som overlevde og de som mistet livet».

Det ble slått fast at radiosystemet, en telegraf, spilte en historisk rolle da telegrafisten Harold Bride, etter å ha forsøkt nødsignalet CQD i 20 minutter, sendte ut det nye nødsignalet SOS.

USAs regjering anket avgjørelsen i juni, og hevder at ekspedisjonen bryter med amerikansk lov og en pakt med Storbritannia om at vraket er et minnested.

Titanic var på vei fra England til New York da det traff et isfjell og sank i Atlanterhavet i 1912. 1. september 1985 ble vraket lokalisert og fotografert.

Siden da har det blitt gjennomført mange hundre dykk ned til Titanic.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer