- Krangler om utbyttet

De brutale ranerne skal ha begynt å krangle om fordelingen av utbyttet etter rekordranet i Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Bakgrunnen for krangelen skal være drapet på operativ uteleder Arne Sigve Klungland, samt det store utbyttet ranerne fikk med seg. Nå håper politiet dødsranerne vil avsløre seg på grunn av indre stridigheter.

Dagbladet har de siste to ukene snakket med en rekke personer med inngående kjennskap til det kriminelle ransmiljøet i Oslo.

Personene som er utpekt som ransmenn i det kriminelle miljøet, er de samme personene politiet har i søkelyset. Ifølge Dagbladets kilder er det oppstått uenighet blant dem som deltok i dødsranet om hvordan utbyttet, som kan være opptil 100 millioner, skal fordeles.

Lurt av svensker?

I alt 12 ranere skal ha vært med på aksjonen i Stavanger. I tillegg er et ukjent antall personer involvert i planleggingen og flukten.

Politiets hovedspor er fortsatt miljøet rundt de siktede svenskene som har tilknytning til den såkalte «Albanligaen», samt kretsen rundt de tre nordmennene som er etterlyst internt i politiet.

- Det har nå spredt seg en usikkerhet om de innleide svenskene kan ha lurt de norske ranerne. Det er en kjent sak at svenskene ser litt nedsettende på sine norske «kolleger», sier kilder med kjennskap til miljøet.

Håper på krangel

Få vet hvor mye penger ranerne fikk med seg. Norsk Kontantservice nekter å oppgi ransutbyttet. Innad i det kriminelle miljøet hersker det også usikkerhet. Bakgrunnen for dette er at ranerne ikke skal ha få telt opp pengene før de delte seg i flere fluktgrupper.

- Det som skjer nå, er ideelt for politiet. Dersom noen av de involverte føler seg tilsidesatt, vil det oppstå konflikter der noen kan begynne å snakke til politiet, sier en kilde til Dagbladet.

Politikilder sier de ikke har fått informasjon om krangelen, men at etterforskningen vil bli betydelig lettere dersom noen med kjennskap til ranet vil la seg avhøre.

- Dersom krangelen Dagbladet skisserer er reell, vil det være noe vi har håpet på, sier en politikilde.

Stort utbytte

Norske statsborgere blir utpekt som hovedmenn. De skal ha leid inn tre eller fire profesjonelle svensker for å få hjelp til gjennomføringen av ranet. Planleggerne skal også ha tatt kontakt med andre kriminelle med spesialkunnskap - som for eksempel bilkjøring, bruk av sprengstoff og våpenhåndtering. Ransutbyttet skal derfor fordeles på mange.

Etter at media opplyste om et rekordutbytte på mellom 60 og 100 millioner, skal flere av medhjelperne mene de har krav på en større andel.

Kildene hevder også at ranerne neppe hadde forutsett at en politimann ville bli drept. Et drap fører til langt strengere straff og en mer intensiv etterforskning. Normalt vil den såkalte fordelingsnøkkelen være avtalt på forhånd, men konsekvensene av ranet skal ha ført til uenighet om avtalen.

Flere fluktveier

Politiet sier de har fått flere opplysninger om mulige fluktveier for ranerne. Ifølge Dagbladets opplysninger skal ranerne ha delt seg opp i tre eller fire grupper etter aksjonen.

- Vi har fått noen opplysninger om fluktruter, men dette er usikre opplysninger, sier politiinspektør Ernst K. Rossebø ved Rogaland politidistrikt til Dagbladet.

- Har dere fått opplysninger om bil, båt eller snøscooter?

- Alt det du nevner der.

REKORDRANET: Fem ranere er i ferd med å avslutte inne i tellesentralen. På grunn av det store utbyttet de fikk med seg, skal det være uenighet om fordelingen av pengene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer