Skoghøy-saken:

Krangler om varsel-møte

Høyesterettsdommeren og hans sjef, Toril Marie Øie, er uenige om hva som ble sagt under et møte i 2020 om varselet mot Jens E. Skoghøy, viser dokumenter Dagbladet har fått innsyn i.

UENIGE: Høyesterettsdommer Jens E. Skoghøy og hans sjef, høyesterttsjustitiarius Toril Marie Øie, har forskjellige oppfatninger om hva som ble sagt under et møte mellom dem i november 2020 om et varsel mot Skoghøy da han var professor ved Universitetet i Tromsø. Her avbildet sammen i forbindelse med 18-årsdagen til prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: Lise Åserud / NTB / POOL
UENIGE: Høyesterettsdommer Jens E. Skoghøy og hans sjef, høyesterttsjustitiarius Toril Marie Øie, har forskjellige oppfatninger om hva som ble sagt under et møte mellom dem i november 2020 om et varsel mot Skoghøy da han var professor ved Universitetet i Tromsø. Her avbildet sammen i forbindelse med 18-årsdagen til prinsesse Ingrid Alexandra. Foto: Lise Åserud / NTB / POOL Vis mer
Publisert

Medieoppslag om forgiftningsanklager, private prorussiske SMSer og en tre år gammel avsluttet varslingssak havnet før jul på bordet til Tilsynsutvalget for dommere.

Det var Jens E. Skoghøys overordnede, høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie, som ba dem vurdere sakene knyttet til høyesterettsdommeren.

Varslingssaken, som seinere ble droppet av utvalget, ble først omtalt av VG. Den gjaldt et varsel fra en kvinnelig student mot Skoghøy da han var professor ved Universitetet i Tromsø.

I sitt første brev til Tilsynsutvalget viste Øie til et møte med Skoghøy i november 2020 om denne varslingssaken.

Der skal hun, ifølge seg selv, ha «formidlet tydelig at forholdet, med det faktum UiT hadde lagt til grunn, ikke er akseptabel adferd for en som nå var dommer i Høyesterett».

Skoghøy svarte med å anklage Øie for «en erindringsforskyvning», altså å huske feil.

Viser til «den store offentlige oppmerksomheten»

Han hevdet at hun, under dette møtet, umulig kan ha visst hva UiT mente om saken.

Årsaken var ifølge dommeren at han først etter møtet sendte henne redegjørelsen fra universitetet, som konkluderte med å gi Skoghøy en advarsel.

Nå har høyesterettsjustitiarius overfor Tilsynsutvalget gitt en kommentar til dette svaret, som Dagbladet har fått innsyn i. Der skriver Øie at hun «av rent faktisk art» ønsker å avklare detaljene rundt møtet i 2020.

Hun hevder at Skoghøy allerede under møtet redegjorde for konklusjonen fra Universitetet i Tromsø.

«Det var på bakgrunn av denne muntlige redegjørelsen jeg ga tilbakemeldingen (...)», står det i merknaden til utvalget.

Droppet varslingssaken

Øie viser også til til «den store offentlige oppmerksomheten og bekymringen knyttet til dommer Skoghøy».

På bakgrunn av dette mener hun «det [er] av stor betydning for tilliten til Høyesterett at Tilsynsutvalget, som et uavhengig organ uten kollegiale forbindelser til Skoghøy, vurderer saken».

Hun avviser også at hun ba Tilsynsutvalget om å behandle varselet som en egen sak.

Tanken var ifølge Øie at utvalget skulle få mulighet til å vurdere om den «bør gå inn i en helhetsvurdering sammen med forholdene fra senere tid».

Tilsynsutvalget for dommere bekreftet altså forrige uke overfor Dagbladet at de dropper å vurdere varslingssaken fra 2020.

Årsaken er at den skjedde da Skoghøy var professor, ikke dommer i høyesterett.

De skal fortsatt vurdere de andre sakene, men trolig kommer ikke konklusjonen før utvalgets andre møte i april. Det finnes tre mulige reaksjonsformer; advarsel, kritikk og ikke kritikk.

Her kan du lese mer om saksgangen i utvalget.

Forgiftningssaken henlagt

Samtidig har politiet valgt å henlegge etterforskningen mot Skoghøys eks-kone, Nataliia Skoghøy, som han anklaget for å ha forgiftet ham.

De påviste et legemiddel i urinen hans, men har ikke klart å avdekke hvordan det har skjedd.

Skoghøy sa for to uker siden at permisjonen hans var over 15. janura, men kommunikasjonssjef Ida Dahl Nilssen opplyste mandag til Dagbladet at han ikke var tilbake på jobb.

- Vi vil gi informasjon når permisjonslutt-dagen er avklart, sa hun i et skriftlig svar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer