PÅ MÅNEN: Også det Det europeiske rombyrået (ESA) drømmer om månen. 22. september publiserte de dette bildet av en planlagt base på månen, laget med 3D-printing. FOTO: AFP PHOTO / ESA/Hubble / BERNARD FOING.
PÅ MÅNEN: Også det Det europeiske rombyrået (ESA) drømmer om månen. 22. september publiserte de dette bildet av en planlagt base på månen, laget med 3D-printing. FOTO: AFP PHOTO / ESA/Hubble / BERNARD FOING.Vis mer

USA og Russland:

Krangler på jorda. Nå reiser USA og Russland ut i verdensrommet

Russland og USA er blitt enige om en avtale om å samarbeide om å bygge den første romstasjonen som skal gå i bane rundt månen og sende mennesker til Mars.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens det politiske forholdet mellom USA og Russland har kjølnet de siste årene, er romstriden mellom supernasjonene historie.

Onsdag signerte USA og Russland en avtale om å samarbeide om et NASA-initiert prosjekt som skal sende mennesker ut i det ytre rom, skriver The Telegraph.

Ifølge The Guardian uttalte NASA tidligere i år at de var i ferd med å utforske et program kalt «Deep Space Gateway», et flertrinns prosjekt med mål om å sende mennesker lenger ut i solsystemet. Nå har altså russerne forpliktet seg å samarbeide med amerikanerne om prosjektet.

Vil til Mars

Ifølge The Guardian har NASA hatt som mål å sende mennesker til Mars innen 2030, og å kolonisere den røde planeten. Trump støtter denne planen, og ønsker altså at NASA bygger en romstasjon som kan gå i bane rundt månen.

Og det er dette arbeidet russerne nå har forpliktet seg til å samarbeide med USA om, selv om forholdet stormaktene mellom har kjølnet på jorda.

- Partnerne har som mål å utvikle en internasjonale teknisk standard, som skal bli brukt seinere. Særlig til å bygge en romstasjon i månens bane, sier det russiske romfartbyrået Roscosmos i en uttalelse onsdag, etter at avtalen ble signert under en konferanse i den australske byen Adelaide.

Vil til Mars

For å realisere det nye romprogrammet vil USA og Russland altså bygge en ny romstasjon, som skal gå i bane rundt månen. Som den internasjonale romstasjonen, vil den nye romstasjonen være åpen for astronauter fra flere land.

Ifølge The Telegraph håper man at den nye romstasjonen kan fungere som et utgangspunkt for å sende mennesker lenger ut i verdensrommet og etter hvert også til Mars.

- Området nær månen har et miljø som er likt miljøet i det ytre rom. Derfra kan vi både hente erfaringer til menneskelige oppdrag lenger ut i solsystemet og undersøke månens overflate, men hvis det blir nødvendig kan vi også returnere til jorda i løpet av dager, skriver NASA i en uttalelse.

REPRISE: NASA presenterer en ny oppdagelse på utsiden av solsystemet vårt. Video: NASA TV Vis mer