Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kranglet med sjefer og ansatte. Direktør (61) fikk sparken og må betale 200 000

Mannen tapte i Oslo tingrett - må forlate kontoret 31. mai.

TAPTE: Oslo tingrett besluttet at mannen (61) ikke få beholde jobben mens oppsigelsessaken pågår fordi de mener mannen sørget for dårlig psykososialt miljø på arbeidsplassen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TAPTE: Oslo tingrett besluttet at mannen (61) ikke få beholde jobben mens oppsigelsessaken pågår fordi de mener mannen sørget for dårlig psykososialt miljø på arbeidsplassen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 61 år gammel mann med direktørstilling i et Oslo-selskap tapte i Oslo tingrett i en oppsiktsvekkende kjennelse etter at han fikk sparken fra jobben.

Han ble i tillegg dømt til å betale arbeidsgivers sakskostnader på 196 000 kroner.

Mannen, som blant annet har hatt en kreftdiagnose i ansettelsesperioden, har blitt sterkt kritisert av både arbeidsgiver og kolleger for å være kranglete på jobb.

Mannen hadde direktørstilling med millionlønn, og hadde mye ansvar i bedriften. Etter hvert begynte både verneombud, kolleger, sjefer og HR-ledelsen i bedriften å uttrykke bekymring for mannens oppførsel.

Flere varsler

Arbeidsgiver mente mannen førte til et lite tilfredsstillende samarbeidsklima på arbeidsplassen og at hans kommunikasjon med andre var krevende og til hinder for en effektiv måte å løse arbeidsoppgavene på.

Etter flere varsler og møter siden sommeren, uten at kolleger og ansatte opplevde at samarbeidsklimaet ble bedre, fikk mannen 28. februar i år beskjeden:

Han ble sagt opp fra jobben. Etter den tre måneder lange oppsigelsestida - klokka 16.00 31. mai - måtte han være borte fra arbeidsplassen.

«Årsaken til oppsigelsen er særlig begrunnet i at du har hatt en negativ virkning på arbeidsmiljøet over tid, manglende vilje til å endre atferd samt ikke er villig til å akseptere arbeidsgivers styringsrett» het det i oppsigelsen fra selskapet.

- Sterkt uenig

Direktøren varslet umiddelbart sin motstand, og ble i forhandlinger tilbudt å slippe arbeidsplikten umiddelbart, mens han skulle få lønn og andre goder som normalt fram til 31. desember 2019.

UENIG: Mannens advokat Mariann Næss i Osloadvokatene.
UENIG: Mannens advokat Mariann Næss i Osloadvokatene. Vis mer

Partene ble ikke enig, og direktøren gikk til søksmål mot arbeidsgiver på oppsigelsens gyldighet. Han tapte den saken i Oslo tingrett.

- Min klient tar avgjørelsen svært tungt og vi er sterkt uenig i tingrettens avgjørelse av flere grunner, sier mannens advokat Mariann Næss i Osloadvokatene til Dagbladet.

Hun omtaler saken som fortsatt pågående, men det er uklart hva den oppsagte direktøren gjør videre i saken.

- Kan lede til oppsigelse

Kjennelsen fra Oslo tingrett, som slår fast at oppsigelsen var saklig fordi sjefer og andre mente han skapte et dårlig psykososialt arbeidsmiljø, ses på som oppsiktsvekkende.

REPRESENTERTE ARBEIDSGIVER: Nicolay Skarning, advokat i Kvale.
REPRESENTERTE ARBEIDSGIVER: Nicolay Skarning, advokat i Kvale. Vis mer

- Negativ opptreden på arbeidsplassen kan lede til oppsigelse, som denne saken viser. Dette er nok mange som ikke klar over, men det er et utslag av arbeidsmiljølovens strenge regler for et godt psykososialt arbeidsmiljø, sier Nicolay Skarning, advokat i Kvale, som representerte den vinnende arbeidsgiveren.

Direktøren selv mente han burde få stå i jobben til spørsmålet om oppsigelsens gyldighet var behandlet. Han mente det bare var én konkret tidligere ansatt i bedriften som hadde klaget på hans oppførsel, men at det i størst grad var ledelsen som hadde problemer med ham.

Han erkjente at hans kommunikasjon i e-poster burde vært formulert rundere. Samtidig anførte han at ytringene må ses i sammenheng med at de har kommet i en periode som har vært svært vanskelig. Han var blant annet under behandling for en kreftdiagnose, og har hatt andre sykdomsproblemer.

- Undergravde sjefen

Forholdene der ledelsen mener han har vært lite samarbeidsvillig overfor kolleger og sjefer strekker seg over flere år. Retten viser blant annet til en e-post han sendte i september i 2017, der han blant annet kritiserte sin nærmeste sjef, som da var sykmeldt.

«Etter rettens syn er e-posten et eksempel på N. N.s negative holdning til sin nærmeste leder og hennes lederstil. N.N. synes å ha en klar oppfatning av at det er han som driver virksomheten [ …] og for retten synes det som at denne oppfatningen preger N.N. i møte med øvrige kollegaer.»

Sjefene forklarte videre i retten at det var psykososiale problemer på arbeidsplassen. De hadde også en oppfatning av at han forsøkte å undergrave sin nærmeste sjef under konfrontasjoner i det åpne kontorlandskapet.

- Mobbing og trakassering

Direktøren har hevdet at det fra og med januar 2017 ble igangsatt en prosess mot ham hvor personer i ledelsen har samarbeidet om å skape et tilsynelatende grunnlag for en oppsigelse. Etter hans oppfatning er det han som har blitt utsatt for mobbing og trakassering av overordnede.

Retten tillegger imidlertid sjefenes forklaring langt mer vekt, og at de gir et entydig bilde av den tidligere direktørens opptreden.

«N.N. viser motvilje mot å ta kritikk for egen opptreden og han virker å være vedvarende opptatt av å forsvare seg ved å vise til andres feil, enkelte ganger på en til dels kverulerende måte», heter det i Oslo tingretts kjennelse.

Oslo tingrett bemerker at det må tas i betraktning at oppsigelse vil ramme 61-åringen hardt og at han vil få vanskeligheter med å få jobb igjen. De mener imidlertid det må vektlegges mindre når oppsigelsen gjelder arbeidstakers egne forhold.

Retten fant det også urimelig at mannen får beholde stillingen mens oppsigelsessaken pågår.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media