Kranglet om æren for hackingen

Møter i retten i dag.

I RETTEN: Fire unge menn i alderen 17 til 21 år må møte i Oslo tingrett i dag. Tre av dem er tiltalt for å ha hacket sexnettstedet hemmelig.com. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
I RETTEN: Fire unge menn i alderen 17 til 21 år må møte i Oslo tingrett i dag. Tre av dem er tiltalt for å ha hacket sexnettstedet hemmelig.com. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fire unge menn møter i dag i Oslo tingrett, tiltalt for hacking. Blant ofrene er sexnettstedet hemmelig.com, en støttegruppe for pårørende av narkomane og en nettside for assistert befruktning.

De tre ungdommene, som er fra forskjellige kanter av landet, samarbeidet om å bryte seg inn og kopiere brukerdatabasen til sexnettstedet hemmelig.com i 2011 og 2012, ifølge tiltalen.
 
Nå er de tiltalt etter straffelovens paragraf 145, for å ha hacket nettstedet.

To av de tre, i tillegg til en fjerde person, er også tiltalt for å ha gjort datainnbrudd hos flere andre nettsteder som var hostet av Domeneshop AS. Sidene det ble gjort innbrudd hos, inneholdt sensitiv informasjon. Det var blant annet en støttegruppe for pårørende av narkomane og en nettside for assistert befruktning.

Vil etablere rollefordeling De tiltalte har alle i varierende grad innrømmet hele eller deler av datainnbruddene de er tiltalt for overfor politiet.

Rollefordelingen dem i mellom er imidlertid ikke helt etablert, og påtalemyndigheten vil søke å få klarhet i hvem av de fire som har gjort hva til hvilket tidspunkt.

Motivet for datainnbruddene antas ikke å være økonomisk, men motivet som gjerne går igjen blant hackere: De gjorde det for å vise at de kunne.

Skrøt på nett De fire selvlærte og datakyndige unngdommene er fra Østlandet, Nordvestlandet, Midt-Norge og Nord-Norge. De har sjelden eller aldri møtt hverandre, utenom på nettet.

Parallelt med hackingen, kommuniserte de progresjonen og noen av resultatene i åpne men obskure chatteforum på nettet.

Politiet har sikret seg chattelogger i saken, som dokumenterer at særlig to av de tiltalte krangler seg imellom om hvem som skal ha æren for å ha hacket seg inn på sidene som var hostet av Domeneshop AS.

Politiet gjorde avhør med de tre tiltalte i hemmelig.com saken på nyåret 2012. Parallelt med at de var i avhør som siktede i hemmelig. com-saken, fortsatte to av de tiltalte med datainnbrudd mot andre nettsider, ifølge påtalemyndigheten. 

De fornærmede partene i saken vil legge fram erstatnigskrav mot de tiltalte. Selskapet bak hemmelig.com har tidligere sagt til Dagbladet at de vil ha 500.000 kroner i erstatning i saken.

Hemmelig.com-saken

Fakta: Hemmelig.com-saken

• Hemmelig.com var blant landets største markedsplasser for sexkjøpere og prostituerte, med 26.000 brukerkontoer.

• I desember 2011 avslørte Dagbladet virksomheten på siden. Blant brukerne sto det kjente navn innen idrett, næringsliv, musikk og politikk.

• Kort tid etter Dagbladets omtale, ble nettstedet hacket.

• Senere ble brukerdatabasen publisert på nettet. De fleste av de rundt 26 000 brukerne er registrert med et mobiltelefonnummer. Mange av numrene kan enkelt kobles til deres virkelige identiteter.

• Innehaverne av nettstedet anmeldte datainnbruddet til Oslo politidistrikt i slutten av desember 2011.

• 8. januar 2012 ble tre personer siktet for å ha brutt seg inn i nettstedets database.

• Nå er tre personer tiltalt etter straffelovens paragraf 145, for å ha hacket nettstedet og distribuert brukerdatabasen. En fjerde person er medtiltalt for å ha vært med på å hacke andre nettsider.

• Saken mot de fire starter i Oslo tingrett i dag.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer