Kranglet om æren for hackingen

Møter i retten i dag.

I RETTEN: Fire unge menn i alderen 17 til 21 år må møte i Oslo tingrett i dag. Tre av dem er tiltalt for å ha hacket sexnettstedet hemmelig.com. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
I RETTEN: Fire unge menn i alderen 17 til 21 år må møte i Oslo tingrett i dag. Tre av dem er tiltalt for å ha hacket sexnettstedet hemmelig.com. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire unge menn møter i dag i Oslo tingrett, tiltalt for hacking. Blant ofrene er sexnettstedet hemmelig.com, en støttegruppe for pårørende av narkomane og en nettside for assistert befruktning.

De tre ungdommene, som er fra forskjellige kanter av landet, samarbeidet om å bryte seg inn og kopiere brukerdatabasen til sexnettstedet hemmelig.com i 2011 og 2012, ifølge tiltalen.
 
Nå er de tiltalt etter straffelovens paragraf 145, for å ha hacket nettstedet.

To av de tre, i tillegg til en fjerde person, er også tiltalt for å ha gjort datainnbrudd hos flere andre nettsteder som var hostet av Domeneshop AS. Sidene det ble gjort innbrudd hos, inneholdt sensitiv informasjon. Det var blant annet en støttegruppe for pårørende av narkomane og en nettside for assistert befruktning.

Vil etablere rollefordeling De tiltalte har alle i varierende grad innrømmet hele eller deler av datainnbruddene de er tiltalt for overfor politiet.

Rollefordelingen dem i mellom er imidlertid ikke helt etablert, og påtalemyndigheten vil søke å få klarhet i hvem av de fire som har gjort hva til hvilket tidspunkt.

Motivet for datainnbruddene antas ikke å være økonomisk, men motivet som gjerne går igjen blant hackere: De gjorde det for å vise at de kunne.

Skrøt på nett De fire selvlærte og datakyndige unngdommene er fra Østlandet, Nordvestlandet, Midt-Norge og Nord-Norge. De har sjelden eller aldri møtt hverandre, utenom på nettet.

Parallelt med hackingen, kommuniserte de progresjonen og noen av resultatene i åpne men obskure chatteforum på nettet.

Politiet har sikret seg chattelogger i saken, som dokumenterer at særlig to av de tiltalte krangler seg imellom om hvem som skal ha æren for å ha hacket seg inn på sidene som var hostet av Domeneshop AS.

Politiet gjorde avhør med de tre tiltalte i hemmelig.com saken på nyåret 2012. Parallelt med at de var i avhør som siktede i hemmelig. com-saken, fortsatte to av de tiltalte med datainnbrudd mot andre nettsider, ifølge påtalemyndigheten. 

De fornærmede partene i saken vil legge fram erstatnigskrav mot de tiltalte. Selskapet bak hemmelig.com har tidligere sagt til Dagbladet at de vil ha 500.000 kroner i erstatning i saken.