Kranglet om de skulle drepe gislene

Russiske styrker avlyttet skolen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Terroristene som drepte flere hundre barn og voksne i Skole nummer 1 i Beslan, hadde en kraftig krangel rett før bombene gikk av og drepte flere hundre gisler inne i skolens gymnastikksal.

De russiske styrkene hadde avlyttingsutstyr og kunne følge med hva som ble sagt inne i skolebygningen, melder Washington Post (registrering, gratis) i dag.

Gisseltakerne skal ha kranglet kraftig seg imellom om de skulle forsøke å stikke av, eller om de skulle bli på skolen rett før bombene gikk av.

Russiske etterforskere opplyser til den amerikanske avisa at de fire som ledet terroraksjonen skal ha mottatt sine ordre direkte av den tsjetsjenske krigeren Sjamil Basajev via telefon inn til skolen.

Basajevs livvakt blant gisseltakerne

Nurpasji Kulajev har vært livvakt for Sjamil

Basajev, som skal ha planlagt gisselmassakren. Russisk statlig tv har de siste dagene vist frem en mann de hevder deltok i gisseldramaet på Skole Nummer 1 i Beslan. Flere gisler har bekreftet at mannen var blant de drøyt 30 mennene og kvinnene som i over femti timer holdt barn, foreldre og lærere fanget under uutholdelige forhold før blodbadet begynte.

På tv er mannen ikke navngitt. Han sier at han selv har barn, at han syntes synd på barna og at han selv ikke drepte noen inne på skolen.

Men han sier også at han visste hva aksjonen gikk ut på da han ble med:

_Vi ble samlet i skogen. ... .. de sa "Vi må ta over en skole i Beslan."

Fangen sier i tv-intervjuet at gisseltakerne fikk vite at Sjamil Basajev, som blant annet sto bak den blodige aksjonen mot teateret i Moskva, og den tsjetsjenske opprørslederen Aslan Maskadov hadde gitt ordren om å overta skolen i Beslan.

Målet skulle være full krig i Kaukasus.

Kom gisseltakere unna?

AP skriver i dag at den arresterte gisseltakeren heter Nur-Pasji Kulajev og er 24 år gammel. Det kommer motstridende opplysninger om hvor mange som deltok i aksjonen. Tallet varierer mellom 32 og 35. Den russiske avisa Kommersant, som i dag bringer oversikt over mange av de identifiserte, skriver at 29 terrorister er drept og 1 tatt i live. En gisseltaker skal ha blitt lynsjet av rasende innbyggere i Beslan på fredag.

Fire terrorister - to menn og to kvinner - har muligens unnsluppet. Tidligere er det meldt at tre er tatt i live og at tre kan ha kommet unna, men meldingene om at noen har unnsluppet, er ikke offisielt bekreftet. Gislene så fire kvinner i gymsalen, men blant de døde er det bare to. To menn skal ha tatt på seg gislenes klær da blodbadet begynte. De kan ha klart å rømme.

Men flere gisseltakere skal være identifisert. De døde gisseltakerne er samlet på et eget sted, to av dem er kvinner. Kulajev har deltatt i identifiseringen sammen med russisk politi:

Chanpasji Kulajev var den arrestertes lillebror på 21 år. Han ble drept i gymsalen.

Vladimir Khodov er blant de drepte. Khodov kalles også Abdullah. Han kommer selv fra Ossetia, og navnet hans er velkjent i området. De siste månedene sto han bak to terrorangrep der flere ble drept. Han deltok også i et blodbad i Ingusjetia i juni da opprørere angrep innenriksdepartementet og hovedpolitistasjonen. Nærmere hundre mennesker ble drept.

Magas, eller Ali Tazijev, er ingusjetisk og har tidligere vært politimann. I 1998 forsvant han. I juni var han en av mennene bak et angrepet i Ingusjetia. Frem til nå har Magas' identitet vært et mysterium for myndighetene, og de har flere ganger rapportert at han er død. Hver gang har det vært feil mann.

Fantomas, en skallet, kraftig mann i t-skjorte. Skal være nær medarbeider av Sjamil Basajev.

Polkovnik, eller Obersten, skal også tilhøre Basajevs nære krets. Men forskjellige opprørere har kalt seg selv obersten til forskjellige tider. Snakket russisk i gymsalen. Noen ganger lot han noen av barna få gå på badet og drikke litt vann. En gang hentet han en Snickers til dem.

Minst én av de døde skal være araber. I lomma har han en arabisk bønnebok. Han er ikke identifisert.

Anatolij Khodov ligger skadet på sykehuset i Nord-Ossetias hovedstad Vladikavkaz, ifølge Aftonbladet. Kommer fra området, ukjent om han er i familie med Vladimir "Abdullah" Khodov.

Iznaur Kodzojev fra Ingusjetia. Bor i Tsjetsjenia.

Døde Basajev?

Enkelte tror at selveste lederen Sjamil Basajev selv er blant de døde, fordi ingen har hørt fra Basajev, men en representant for Basajevs selvmordsgruppe skal ha hevdet at de er ansvarlige for drapene.

Doku Umarov skal ha blitt sett inne i gymsalen av flere vitner. Han har tidligere ledet terrorangrep planlagt av Basajev. Han er ikke identifisert.

En person ved navn Aushev har også blitt nevnt. Ingusjetias tidligere president heter Ruslan Aushev og var inne i gymsalen for å forhandle. Deretter ble 26 gisler, kvinner og små barn, frigitt. Russisk politi antyder at en av Aushevs slektninger deltok i terroraksjonen og at dét er grunnen for at den tidligere presidenten forhandlet. Ruslan Aushev benekter dette.

Drepte sine egne i gymsalen

Flere av gisseltakerne skal ha ombestemt seg og protestert da de oppdaget omfanget av aksjonen og at så mange barn var gisler. Gisler som ble sluppet ut på torsdag, sa at to kvinner med selvmordsbelter hadde sprengt seg i korridorene i skolen, slik at mange menn ble drept. Nå sies det at bombene de to kvinnene bar, ble utløst med fjernkontroll, muligens fordi kvinnene protesterte.

Ifølge russisk politi ble også minst én mannlig gisseltaker skutt av sine egne fordi han protesterte. Deretter skar de hodet av ham.

(Kilder: AP, Kommersant, Interfax)

SKRIKER:</B> Smerten er ikke til å bære når mødrene begraver sine barn.
SAMARBEIDER:</B> Denne mannen skal ha vært Sjamil Basajevs livvakt og heter Nur-Pasji Kulajev. Mannen skal ha vært blant gisseltakerne.
GISSELTAKER:</B> Flere av gisseltakerne er identifisert med navn, men en av dem er identifisert med fingeravtrykk.