Kranglet om gjelda

I et brev avslører Finance Credit-eier Torgeir Stensrud hvordan han og partner Trond G. Kristoffersen kranglet om pengene i selskapet da det var på vei mot stupet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Førstestatsadvokat Morten Eriksen begrunnet i retten i går sitt krav om forlenget varetektsfengsling med at politiet har mistanke om at de to eierne har tappet 33 selskaper for millionverdier.

Av en låneportefølje på til sammen 1,6 milliarder vet man ennå ikke hvor 200 til 500 millioner kroner har tatt veien.

Eriksen ser ikke bort fra at de kan være gjemt unna, mens forsvarererne, Anders Brosveet(Kristoffersen) og Morten Kjensli (Stensrud) mener de har gått «tapt i systemet».

Påskebrevet

Førstestatsadvokat Eriksen presenterte i retten et såkalt «påskebrev» hvor Torgeir Stensrud 27. mars skriver til sin kompanjong:

«Det store hull er nå mål nr. 1. Nå går det bare nedoverbakke. Det er mange veier til Rom og reven må ha flere utganger. Etter påske skulle det bli interessant å høre hvordan vi skulle fylle våre lommer.»

31. mars skriver Stensrud et nytt brev - denne gang for hånd og med nesten uforståelige stikkord - hvor han vil snakke «rett fra levra». Begge er klar over at selskapet risikerer konkurs og derfor skriver Stensrud om sitt mål:

«Med vekstsyke, kreativ bokføring, betening (?) av tap, og fortjeneste med lik er «hullet» målet å få løst. Når dette er under kontroll kan nevnte skitt taes. Tjene penger og selg! Jeg så at FC-FF-EC (navn på tre selskapsstrukturer, red.anm.) muligens kunne klare dette. Men, tiden har gått, derfor har jeg tenkt som reven - KI en realitet.»

KI står for opprettelsen av Stensruds personlige selskap Krone Invest.

Kranglet

Bakgrunnen for korrespondansen er at de to som gründere og eiere ikke er blitt enige om noen ny aksjonæravtale og hver for seg er blitt ganske desperate på grunn av gjeldssituasjonen.

De krangler bl.a. åpenlyst om hvem som skal bli ny CEO - Chief executive officer - toppsjef i det nye holdingselskapet.

Stensrud avslutter sitt brev slik: «Er på kontoret ca. 9.30, er uthvilt, la oss slippe å bli mer usaklige og forbanna.»

Noen dager seinere svarer Kristoffersen: «Vårt mål har alltid vært å bli kvitt gjelda som påhviler oss personlig og som belaster våre selskaper. Samtidig unngå at vi som privatpersoner og våre familier ikke blir ruinerte. Hullet var ifølge aksjonæravtale pr. 31.01.01 NOK 360000000 som ble nøye redegjort for i vårt møte på hotell Okura. I forrige runde med ensidig napping uten avtale var tatt ut 22 mill. Jeg hadde en underbalanse på konti på 1.5 mill.»

Han beskriver så hvordan de en periode har opptrådt som partnere i et fellesskap, men at de gjorde en tabbe ved å ta ut 140 millioner av selskapene, 70 millioner til hver.

Udugelige

Den andre tabben Kristoffersen beskriver var å «ansette en konsernledelse som var udugelig. I denne perioden var TS/TK maktesløse i eget selskap».

Brevene inneholder også en rekke konkrete forslag til hvordan de skal flytte verdier, dekke opp gjeld i egne selskaper og finne løsninger.

Både Kristoffersen og Stensrud har samarbeidet tett med Økokrim for å legge alle kort på bordet. Begge har bl.a. gitt sitt samtykke til å åpne trustene som var opprettet med tanke på skattegevinst ved et eventuelt salg av selskapene. Her er det ingen verdier å hente. Enten er da hundrevis av millioner sløst bort på drift og transaksjoner mellom egne selskaper, samt kjøp og salg av aksjer og eiendommer, eller gjemt unna.

Og bankene ble lurt fordi de ikke sjekket sikkerheten. Det aller meste av fordringsmassen var nemlig egne fordringer mellom de ulike selskapene og dermed null verdt.

INNE I JULA: Torgeir Stensrud (t.h) og hans forsvarer Morten Kjendsli godtok i går tre nye uker i varetekt.