Kranglet om hvem som deltok på bankran

Hvem som faktisk deltok i ranet av Sparebanken Pluss på Rona i Kristiansand 19. juli i år, opptok tingretten i sørlandsbyen i dag.

BANKRANERE: De to unge bankranerne møtes i rettssalen (advokater og klienter sa ja til foto fra rettsalen ved sladding).  Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
BANKRANERE: De to unge bankranerne møtes i rettssalen (advokater og klienter sa ja til foto fra rettsalen ved sladding). Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KRISTIANSAND (Dagbladet): Usikkerheten oppstod da førstemann av de tre tiltalte for bankranet forklarte seg i Kristiansand Tingrett i formiddag.

16-åringen påtok seg nemlig helt uten forvarsel ansvaret for planleggingen av ranet, der en 15-åring anses for å være hovedmannen, mens en 18-åring har en mindre rolle, som han nekter for. Men som likevel takket ja til 10 000 kroner av ranspengene, da kompisene leverte dem etter ranet. Noe karen har erkjent.

Motivet for dette ranet og en rekke andre ran og vinningsforbrytelser skyldes pengebehov. Flere av de tiltalte var på rømmen fra barnevernsinstitusjoner, og var i behov av penger til livsopphold.

Skjerpende Bankranet på Rona skjedde under skjerpende omstendigheter, da det ble benyttet kniv og framsatt ekstreme trusler.

Alle var med - Alle var med på diskusjonen om ranet. De andre visste ikke en gang at det er en bank der. Det var det jeg som visste, sa 16-åringen i sin forklaring.

Da planleggeren ble spurt om hvorfor ikke han tok seg inn i banken, svarte han at de bare hadde ei finlandshette.

Ikke tvil Tredjemann, som alle er enig i, satt i bilen, etter at han ble observert av et par mens han urinerte. Spørsmålet er imidlertid om han dermed er deltaktig.

Ifølge 15-åringens forklaring hersker det ikke tvil på det punktet, da han la fram sitt syn. Nemlig at når noen kjenner til ran og ikke går vekk eller sier fra til politiet, da  også vedkommende per definisjon medskyldig.

Fem tiltalte Der er i alt fem ungdomskriminelle som sammen står tiltalt i Kristiansand Tingrett for en rekke forhold som ran av blant annet bank, buss, bensinstasjoner og tyveri fra personer i regionen.

Flere av forholdene griper inn i hverandre. Noe som er årsaken til at alle fem står tiltalt samtidig. Forholdene er så alvorlige at de normalt vil gi mellom 6 og 13 års fengsel. Men de kriminelles unge alder vil trolig føre til betydelig strafferabatt.