Kranglet om likhund

Strid om likhundsøk preget starten på sjette dag i rettssaken mot drapstiltalte Gamal Hosein (37). Forsvarerne til Hosein bestrider hvorvidt en likhund har markert for liklukt i Faresgrillen Hosein drev i Skien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gamal Hosein er tiltalt for å ha drept sin kone Gry Hosein (28). Gry forsvant 13. januar i fjor og ble funnet død i Porsgrunnselva 6. mars.

Første vitne tirsdag var politibetjent Jon Karlsen fra Bærum politistasjon. Han har gjort søk med sin likhund i Faresgrillen der påtalemyndigheten mener Hosein kvalte sin kone. Retten fikk se video av hvordan hans hund Aico markerer på steder der det er lagt ut liklukt. Denne liklukten er laget av biter fra likklede som er løst opp i vann. Retten fikk også se video av søk i Faresgrillen, samt i tiltaltes bil.

Markerte i grillen

Karlsen forklarte at han mente hunden hadde markert i et vaskerom i Faresgrillen, også omtalt som kottet, samt på den venstre støtfangeren bak på Hoseins bil. Men hunden markerte ikke inne i bilen til tiltalte. Ifølge Karlsen reagerer ikke hans hund på lukten av blod.

- Min hund markerte der på samme måte som den markerer ved funn av liklukt under trening, sa Karlsen i Skien og Porsgrunn tingrett tirsdag.

Forsvarersiden brukte mye tid på å spørre ut vitnet Karlsen.

- Hvis det er liklukt og hunden lukter i det området du har lagt ut lukt, har det noen gang skjedd at hunden ikke markerer dersom det er liklukt i området? spurte Hoseins forsvarer John Christian Elden.

- Nei, svarte Karlsen.

- Ikke uvanlig

Medforsvarer for Hosein, Karen Forbrigd, ville vite hvorfor hunden gikk ut og inn av vaskerommet i Faresgrillen flere ganger uten å markere, men til slutt markerte på en måte som Karlsen karakteriserte som «hard markering».

Karlsen presiserte gjentatte ganger at han så på søket i Faresgrillen som ett søk og at det ikke er uvanlig at hunden går fram og tilbake før den markerer.

- Den kan gå ut og inn av luktbildet for å forsikre seg om at den kjenner lukten av noe. Det er ikke en unaturlig atferd, sa Karlsen.

Forbrigd ville også vite hvordan Karlsen hadde lært opp hunden til å markere, og om det var slik at han mente at hunden hadde markert de første gangene den var inne i vaskerommet. Hun mente hunden hadde vært inne tre ganger før den markerte.

- Økt intensitet

- Jeg ser på hunden og merket økt intensitet, men det var ingen direkte markering de første gangene. Men ut fra det jeg observerte av hundens atferd, valgte jeg å gå tilbake til vaskerommet etter å ha søkt i kjelleren. Jeg la meg på minnet hvordan hunden oppførte seg der. Det handler om et samspill mellom fører og hund, sa Karlsen.

Forbrigd spurte også om hunden kunne la seg presse til å markere fordi den ønsker belønning. Dette avviste Karlsen.

Forsvarerne tok også i bruk sin sakkyndige ekspert Kristian Haarberg som er major og sjef for Forsvarets hundeskole. Han hadde sterke innvendinger mot en del av det Karlsen forklarte, men rettens administrator Jahn Mydland grep inn og sa at det kun var mulig å stille spørsmål til vitnet, ikke starte en diskusjon.

(NTB)

BEFARING: Gamal Hosein var tilbake ved Fares-grillen under rettens befaring forrige uke.