Kranglet om rekkehuset

Krangel om oppgjør for et rekkehus kan være motivet for drapet på den 37 år gamle bergenskvinnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksmannen pågrepet BERGEN (Dagbladet): Kvinnen var sjanseløs da hun ble skutt med tre eller fire skudd i parkeringshuset Citypark i Bergen. Eksmannen (39) er siktet for forsettlig drap.

Når politiet nå går i gang med avhør av eksmannen, vil de fokusere på den årelange økonomiske krangelen. Helt sentralt står verdifastsettelsen av et rekkehus på Nesttun ved Bergen, en tvist Høyesteretts kjæremålsutvalg satte en stopper for nylig. Den 39-årige mannen gikk på et sviende økonomisk og personlig nederlag.

Prosederte selv


Ifølge Dagbladets kilder arbeider kriminalpolitiet ut fra en teori om at millionkrangelen kan være et motiv for drapet, som minner mest om en henrettelse.

I løpet av de ni siste åra har paret, som ble skilt i 1995, gjentatte ganger kranglet med hverandre i retten. Mens avdøde hele veien brukte advokat Helge Hansen, prosederte den siktede 39-åringen selv.

Dagbladet kjenner til at han under forhandlingene omtalte seg selv i tredjeperson - med etternavn når han prosederte. - Det virket latterlig og pompøst, sier en kilde til Dagbladet.

Så seint som i september i fjor behandlet Gulating lagmannsrett en større tvist mellom de to partene. Bakgrunnen var at paret i 1993 kjøpte et rekkehus på Nesttun ved Bergen. I 1996 ble det åpnet offentlig skifte i fellesboet.

Drapssiktede ble boende i rekkehuset etter skilsmissen i 1995, mens ekskona og barna flyttet ut.

1,5 millioner


10. oktober 2001 begjærte advokat Hansen at det ble avholdt skiftetakst over rekkehuset. Bergen skifterett avsa 8. februar 2002 skiftetakst med denne slutning:

«Rekkehuset verdsettes til 1,5 millioner kroner. Netto årsleie verdsettes til 95559 kroner».

Drapssiktede protesterte over taksten, som han syntes var altfor høy. Han begjærte såkalt overtakst med det resultatet at skifteretten verdsatte rekkehuset til 1550000 kroner.

Tap på tap


Han måtte i tillegg betale ekskona 18600 kroner i saksomkostninger.Drapssiktede fortsatte rettsprosessen. Han anket skifteovertaksten inn for Gulating lagmannsrett, og mente at to av takstmennene i den siste saken i skifteretten var inhabile. 39-åringen var både sin egen prosessfullmektig og på en måte sin egen takstmann.

4. september i fjor gikk han på en ny smell i lagmannsretten. Skifterettens siste avgjørelse, at rekkehuset var verdt 1550000 kroner, ble stående. Denne gangen ble han dømt til å betale ekskona ca. 51000 kroner i saksomkostninger. 39-åringen protesterte også i ettertid mot størrelsen på saksomkostningene på formelt grunnlag.

Han anket lagmannsrettens slutning inn for Høyesteretts kjæremålsutvalg, som for ikke lenge siden avviste drapssiktedes forsøk på å få saken inn for behandling i Høyesterett.

Saken i Bergen tingrett som skulle startet i går, omhandlet bagatellmessige spørsmål om dekning av utgifter i forbindelse med samværsrett.- Dette var en beskjeden tvist, og det var bare satt av to timer til saken, sier sorenskriver Eirik Elstad til Dagbladet.

Etter det Dagbladet kjenner til, hadde 39-åringen ikke økonomiske problemer. Han hevet en god statlig normallønn fra Forsvaret, og er ikke heftet med betalingsanmerkninger.

Klaget på fartsbot


Han er tidligere tatt for brudd på veitrafikkloven - blant annet av fartsovertredelse. I en sak som gikk for Bergen tingrett i januar 2003 mente han at politiet hadde målt ham feil, og viste blant annet til instruksjonsbøkene for politiets laserutstyr. Også her tapte 39-åringen, og måtte punge ut 8000 kroner i bot - i tillegg til 6000 kroner i saksomkostninger.

- Klassisk eksempel


Avdødes advokat, Helge Hansen, ønsker ikke å gå inn på de mange sakene partene imellom isolert.

- Det jeg kan si er kort og godt at dette er et eksempel på hvor lenge slike saker kan dra ut i rettssystemet, sier Hansen.

- Jeg har mange tanker om dette, men vil ikke gå inn på dem nå, sier Helge Hansen til Dagbladet.

Drapsofferet hadde omsorgen for parets to barn.

UENIGE OM VERDI: Paret var uenige om verdien på parets felles bolig på Nesttun ved Bergen. Ifølge Dagbladets kilder arbeider kriminalpolitiet ut fra en teori om at millionkrangelen kan være et motiv for drapet.