Kranglet om våpenhvilen

FNs visegeneralsekretær Terje Rød-Larsen måtte krangle med Arafat for å oppnå den palestinske våpenhvilen, sier en vestlig diplomat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arafat har tidligere krevd at den økonomiske boikotten av de palestinske områdene må oppheves og bygging av israelske bosettinger stoppes før han sier seg villig til å erklære våpenhvile. Etter fredagens selvmordsaksjon så han seg nødt til å droppe begge disse kravene.

Rød-Larsen og Tysklands utenriksminister Joschka Fischer deltok i et møte med Arafat lørdag, hvor våpenhvileerklæringen ble formulert.

- Det gikk heftig for seg i noen kraftfulle diskusjoner. Arafat fikk klar beskjed om at verden krever synlige forsøk på konfliktløsning, sier den vestlige diplomaten til Dagbladet.

Fischer snakket til Arafat på måter han aldri tidligere har gjort, skriver den israelske avisa Jerusalem Post.

På EUs toppmøte i Sverige 15. og 16. juni skal blant annet EUs rolle som fredsmekler i Midtøsten diskuteres. Det er ventet at Arafat vil forsøke å holde militante grupper i tøylene til den tid, for - om ikke annet - å roe utlandet.

HEFTIG: Tysklands utenriksminister Joschka Fischer (t.v.) og FNs visegeneralsekretær Terje Rød-Larsen deltok i møtet med Yassir Arafat i Ramallah lørdag.