Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russ 2017

Kranglet så busta føyk med med politiet om alkonekt. Resultatet ble null anmeldelser

Russen var lovlydige på alkohol, men flere ble bortvist etter narkobruk på Norges største russetreff.

HØRTE PÅ POLITIET: Russen på Landstreffet i Stavanger får skryt for å ha fulgt politiets alkopålegg under arrangementet i helga. Her russ og politi på Tryvann i Oslo i 2013. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HØRTE PÅ POLITIET: Russen på Landstreffet i Stavanger får skryt for å ha fulgt politiets alkopålegg under arrangementet i helga. Her russ og politi på Tryvann i Oslo i 2013. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Startskuddet for Norges største russetreff, Landstreffet i Stavanger, gikk i går i Kongeparken i Ålgård.

Treffet, som samler omkring 13 000 russ fra landet rundt, har i år vært ekstra omstridt. Politidirektoratets ønskede forbud mot medbrakt alkohol på årets store russetreff og en e-post-protest igangsatt av arrangøren selv har vært mye omtalt før den store festen.

På tross av alle kontroversene, ble ikke mye forandret i forhold til i fjor på treffet. Russen fikk drikke medbrakt i den private sfære, som i for eksempel bilene, mens medbrakt drikke var forbudt på områdene med skjenkebevilling.

- Mye å gjøre

Det har fungert bra så langt, ifølge operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt Brit Randulf, som oppsummerer den første natta av landstreffet med Dagbladet rundt 02.30 natt til lørdag.

- Det har vært en ganske rolig kveld. Det har vært mye å gjøre, men ikke med tanke på antall mennesker som er der inne, sier hun.

RUSSEN: Dagbladet møtte russen fra bussene Mannix og Flipside som fortalte hvorfor de gjerne vil fortsette å kunne nyte sin medbrakte alkohol i bussen. Video: Dagbladet Vis mer

13 000 var påmeldt arrangementet, og det er også det estimatet politiet opererer med var inne på området. Gjennom kvelden har det gjentatte ganger blitt meldt om god stemning på treffet fra politiets side.

Bortvist etter narko

Det som er blitt slått hardest ned på av politiet, er narkotikabruk. Flere personer ble bortvist fra resten av treffet og fikk armbåndene sine klippet av etter bruk av narkotika.

Blant dem var en hel russebuss med 24 russ.

- Grunnlaget var at flere av dem hadde brukt narkotika. Det ble tatt kontroll av samtlige personer på bussen. De ble bortvist resten av helga. Bussen er fysisk sperret for all bruk fram til treffet er avsluttet, sier Randulf til Dagbladet.

- Arrangøren ville ikke ha de der inne. Det er nulltoleranse for slikt, sier hun.

Ingen offentlig drikking

Ingen ble anmeldt for drikking på offentlig sted under arrangementet, og russen skal ha vært lydhøre med å følge pålegg om å ta med seg alkohol inn i busser og biler.

- Det har gått veldig greit. Folk har fulgt de påbudene de har fått, sier Randulf.

Bråket mellom russen og politiet bunnet i et brev fra Politidirektoratet til politidistriktene, sendt i begynnelsen av mars. Der bes det om at politiet retter seg etter Helsedirektoratets tolkning av alkoholloves paragraf 8-9, fjerde bokstav, om å nyte medbrakt alkohol på offentlig sted.

Loven har i nærmest uminnelige tider forbudt dette, men politiet har i praksis tillatt russen å nyte medbrakt alkohol på iallfall visse områder ved de store treffene.

En egen stasjon med Røde Kors og Norsk folkehjelp er utplassert på på Landstreffet i Stavanger. I tillegg til polititilstedeværelse er det mange sivile vakter, samt representanter for brann og helse på festområdet.

- Vi er forberedt på helga, og alt i alt har det gått rolig for seg så lang. Det har vært et bra arrangement og de fleste oppfører seg veldig bra, sier Randulf.

Kaoset oppsto først da russen skulle komme seg ut fra området i natt. Det ble lang sørgående kø på E39 i 02-tida da russ som skulle hjem ble hentet. Shuttlebussene fra området til hotellene kom ikke fram, og politiet måtte stenge avkjøringen til Kongeparken for private kjøretøy.