Kranglet seg fram til Jagland

Ville ikke ha Thorbjørn Jagland som leder av Europarådet.

KONFLIKTFYLT VALG: Ifølge et Wikileaksdokument som Aftenposten refererer, var det ikke fritt for konflikt da Thorbjørn Jagland ble utpekt som leder for Europarådet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KONFLIKTFYLT VALG: Ifølge et Wikileaksdokument som Aftenposten refererer, var det ikke fritt for konflikt da Thorbjørn Jagland ble utpekt som leder for Europarådet. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ledende byråkrat mente at verken Thorbjørn Jagland eller motkandidaten hans hadde «den profilen rådet ville foretrekke». De to ble nominert etter et svært konfliktfylt møte.

Sekretariatsleder Mireille Paulus i ministerkomiteen ønsket verken Jagland eller polske Wlodzimierz Cimoszewicz til toppjobben i Europarådet. Det fortalte hun til en amerikansk diplomat, ifølge et lekket dokument Aftenposten har fått tak i.

Dokumentet er en del av de mange lekkasjene fra nettstedet WikiLeaks, og refererer til samtalen mellom Paulus og USAs generalkonsul i Strasbourg, Vincent Carver. Paulus vedgår at Jagland og hans polske motkandidat var mer synlige i Europa-politikken enn de to kandidatene som allerede var vraket og at de teknisk sett oppfylte kravene til jobben.

At ministerkomiteen, som består av de 47 utenriksministrene fra Europarådets medlemsland, likevel landet på Jagland og Cimoszewicz ble først klart etter et fire timer langt møte som beskrives som det mest konfliktfylte på mange år.

Verken Jagland eller Europarådet vil kommentere saken, men Europarådet påpeker at Jagland vant kampen om stillingen med overveldende flertall. Kravet om at den nye generalsekretæren måtte ha erfaring som utenriks- eller statsminister utelukket parlamentarikerne Luc Van den Brande fra Belgia og Mátyás Eörsi fra Ungarn.

NTB