Kranglet seg fram til Jagland

Ville ikke ha Thorbjørn Jagland som leder av Europarådet.

KONFLIKTFYLT VALG: Ifølge et Wikileaksdokument som Aftenposten refererer, var det ikke fritt for konflikt da Thorbjørn Jagland ble utpekt som leder for Europarådet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KONFLIKTFYLT VALG: Ifølge et Wikileaksdokument som Aftenposten refererer, var det ikke fritt for konflikt da Thorbjørn Jagland ble utpekt som leder for Europarådet. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En ledende byråkrat mente at verken Thorbjørn Jagland eller motkandidaten hans hadde «den profilen rådet ville foretrekke». De to ble nominert etter et svært konfliktfylt møte.

Sekretariatsleder Mireille Paulus i ministerkomiteen ønsket verken Jagland eller polske Wlodzimierz Cimoszewicz til toppjobben i Europarådet. Det fortalte hun til en amerikansk diplomat, ifølge et lekket dokument Aftenposten har fått tak i.

Dokumentet er en del av de mange lekkasjene fra nettstedet WikiLeaks, og refererer til samtalen mellom Paulus og USAs generalkonsul i Strasbourg, Vincent Carver. Paulus vedgår at Jagland og hans polske motkandidat var mer synlige i Europa-politikken enn de to kandidatene som allerede var vraket og at de teknisk sett oppfylte kravene til jobben.

At ministerkomiteen, som består av de 47 utenriksministrene fra Europarådets medlemsland, likevel landet på Jagland og Cimoszewicz ble først klart etter et fire timer langt møte som beskrives som det mest konfliktfylte på mange år.

Verken Jagland eller Europarådet vil kommentere saken, men Europarådet påpeker at Jagland vant kampen om stillingen med overveldende flertall. Kravet om at den nye generalsekretæren måtte ha erfaring som utenriks- eller statsminister utelukket parlamentarikerne Luc Van den Brande fra Belgia og Mátyás Eörsi fra Ungarn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer