Hemsedal

Kranglete smittesporing: - Det er trist

Hemsedal strammer inn etter mistanke om flere mutanttilfeller og vanskelig smittesporing.

Hemsedal. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
Hemsedal. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi er nødt til å tråkke til litt hardere. De fleste har respektert anbefalingene, men det er noen få som ikke gjør det, sier Hemsedal-ordfører Pål Terje Rørby (Sp) til Dagbladet.

Kommunen innfører regler for begrensing av besøk, på bakgrunn av smittesituasjonen. Fra klokka 14 fredag til 8. mars vil disse reglene gjelde.

- Kommunen erfarer at nasjonale anbefalinger rundt private sammenkomster ikke alltid blir respektert. I tillegg erfarer vi at smittesporingsarbeidet blir hindret da vi i enkelte tilfeller møter personer som ikke er samarbeidsvillig i smittesporingsarbeidet, heter det i en uttalelse fra kommunen.

ORDFØRER: Pål Rørby (Sp) Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
ORDFØRER: Pål Rørby (Sp) Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Vanskelig smittesporing

- Når vi møter sånne utfordringer må vi bruke de verktøyene vi har for å få kontroll på situasjonen, sier ordføreren.

Smittesituasjonen er under kontroll, men det har vært tidkrevende.

- Det er ikke alle vi har vært i kontakt med som har vært villige til å oppgi opplysninger om hvem de har vært med og hvor. Det gjør det betydelig mer krevende, sier Rørby og fortsetter:

- Personene som er involvert i smittesporing jobbet i 50 timer i går med ett av tilfellene. De som ble ringt opp var til dels motvillige til å gi fra seg personopplysninger og snakke om hvor de hadde vært og med hvem.

Det er ikke snakk om fastboende hemsedølinger, men tilreisende. Det er vinterferie, knallvær og kommunen på rundt 2500 innbyggere ligger snart på en seksdobling av antall mennesker.

- Det er klart at den store andelen her forholder seg til retningslinjene og viser hensyn og respekt. Så har man alltids noen som av en eller annen grunn ikke ønsker å være samarbeidsvillige og kjører sitt eget løp. Da bli det sjakk matt for oss, når det bare er en anbefaling. Derfor måtte vi gå til det skrittet i dag, slik at vi kan agere med politiet om dette fortsetter å utarte seg i helga.

Rørby understreker at det siste de vil er å stenge ned og sende folk hjem, og at de dermed er helt avhengige av at «folk legger seg i selen».

- Vi blir jo litt skuffa. I mitt hode er det veldig spesielt, når vi vet hva som ligger bak oss og balansegangen vi går for å holde åpent. Det er trist altså, jeg blir oppgitt.

Forbudet

Det blir nå innført forbud mot private sammenkomster med mer enn fem gjester, eller hvor avstand på minst én meter ikke kan overholdes.
Dersom alle gjestene kommer fra samme husstand kan man være flere, men det må være mulig å holde forsvarlig avstand.
Det kun tillatt å arrangere eller delta på private sammenkomster i lokaler som er dimensjonert slik at alle deltakerne kan holde minst én meters avstand.

Kilde: Hemsedal kommune

Mutert virus

Kommunen opplyser at en person har fått påvist mutert virus og det er mistanke om flere tilfeller. Derfor har kriseledelsen vurdert at det er nødvendig å ta ytterligere grep.

I vinterferieuka har Hemsedal hatt fire smittetilfeller.

- Disse har i vesentlig grad tilknytning til sammenkomster på private hytter, forteller Rørby.

- Politiet blir også satt i sjakk matt her, for man kan i utgangspunktet holde seg til loven og være 100 stykker på en hytte. Det har heldigvis ikke vært så store private sammenkomster, understreker han.

De to siste tilfellene har sammenheng og kan mest sannsynlig spores tilbake til utbrudd med det muterte viruset, sier ordføreren.

38 personer er satt i karantene som følge av de to siste tilfellene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer